A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes179
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4949
mod_vvisit_counterTento mesiac18249

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Charakteristika neštátnych ozbrojených aktérov – prípadová štúdia Hizballáh III
Napísal: Marek MUTŇAN   
Sobota, 29.júna 2013 - 11:26 hod.

 

Vzťah s externými aktérmi

Vzťah Hizballáhu k ostatným aktérom medzinárodných vzťahov môžeme definovať na dve dôležité časti, a to vzťah so spojencami a nepriateľmi. Formovanie týchto vzťahov pozorujeme od vzniku hnutia v roku 1982. Samotné hnutie vzniklo ako reakcia na vyššie uvedené udalosti, preto analýza jeho vzťahov k ďalším aktérom vychádza zo štruktúry spojenec – nepriateľ.

Celý článok...
 
Charakteristika neštátnych ozbrojených aktérov – prípadová štúdia Hizballáh II
Napísal: Marek MUTŇAN   
Nedeľa, 23.júna 2013 - 10:03 hod.

Prípadová štúdia Hizballáh

Geopolitická situácia v Libanone vedúca k vzniku Hizballáhu

Pri pohľade na inštitucionalizáciu hnutia Hizballáh v Libanone je potrebné sa najprv zamerať na geopolitickú situáciu v regióne a na aspekty, ktoré viedli k založeniu a formovaniu hnutia. Prvým dôležitým aspektom je náboženská rozdrobenosť. Územie dnešného Libanonu je domovom šiítskej vetvy  islamu, ktorá obýva toto územie od stredoveku, kedy došlo k rozdrobeniu islamu na šiítsky a sunnitský. Dôležité je pripomenúť to, že v 16. storočí iránska šíitska dynastia Sáfiovcov čerpala moc práve z Libanonu,  konkrétne  z pohoria Džabal ‘Ámil, kde sídlila jedna z posledných šiítskych komunít duchovných pre vlastné potreby a pre potreby budovania novej štátnej ideológie v ich ríši (Šnaidauf, 2002).

 

Celý článok...
 
Charakteristika neštátnych ozbrojených aktérov – prípadová štúdia Hizballáh I
Napísal: Marek MUTŇAN   
Štvrtok, 13.júna 2013 - 00:11 hod.

 

Project ARES Vám tentokrát prináša článok, ktorý poukazuje na skutočnosť, že pri neštátnych ozbrojených aktéroch je častým problémom jednoznačne určiť, či daná organizácia je povstalecká alebo teroristická. Práca porovnáva spoločné a odlišné znaky teroristických a povstaleckých organizácií a hlavné rozdiely medzi taktikou organizácie teroristickej a povstaleckej. Pre prípadovú štúdiu bolo zvolené libanonské hnutie Hizballáh, konkrétne v období od vzniku hnutia do konca občianskej vojny v Libanone. Práca najprv poskytuje teoretické vymedzenie povstaleckých a teroristických organizácií a následne je druhá časť venovaná priamo hnutiu Hizballáh v stanovenom časovom rámci.

 

 

Celý článok...
 
Čínsky organizovaný zločin
Napísal: David JEHLIČKA   
Štvrtok, 26.júla 2012 - 18:20 hod.

 

Project ARES Vám tentokrát prináša analýzu od Davida Jehličky, ktorý je študentom Bezpečnostních a strategických studií, FSS MU v Brne. Autor si v tejto práci v teoreticko – metodologickej časti stanovuje indikátory, na základe ktorých sa snaží určiť vzťah medzi organizovaným zločinom a pašovaním ľudí. Svoju analýzu uskutočnil v rámci prípadovej štúdie čínskych Snakeheads. Práca bola pôvodne uverejnená na internetovom portáli sekuritaci.cz v júni 2012.

Celý článok...
 
Stratégia NATO v Afganistane III.
Napísal: Lukáš MORAVČÍK   
Štvrtok, 27.októbra 2011 - 22:26 hod.

 

Pre účely tejto práce je za aktuálnu stratégiu považovaný strategický rámec vytvorený veliteľom misie ISAF, generálom Davidom Petraeusom, ktorý bol do čela misie vymenovaný v júli 2010. Pri vyberaní nového veliteľa misie ISAF, ktorý by nahradil odchádzajúceho generála McChrystala, boli najsilnejšími favoritmi generáli armády Spojených štátov James N. Mattis a David Petraeus (Schneider, 2010). Nakoniec vo výbere zvíťazil generál Petraeus, a generál Mattis nahradil generála Petraeusa na poste náčelníka Centrálneho veliteľstva armády Spojených štátov – veliteľstva regionálne zodpovedného za Afganistan, Pakistan, Strednú Áziu, Arabský polostrov a časti Afriky. Pri výbere generála Petraeusa zohrali veľkú úlohu jeho skúsenosti z Iraku, ktoré majú veľa spoločného s konfliktom v Afganistane. Generál Petraeus je považovaný za tvorcu (zorganizoval a viedol pracovný kolektív autorov) moderného manuálu protipovstaleckého boja armády Spojených štátov (FM-3-24), ktorý otestoval v Iraku ako veliteľ mnohonárodných síl od januára 2007 do septembra 2008 (General David H. Petraeus, 2011)

Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 9 z 34