A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes875
mod_vvisit_counterVčera912
mod_vvisit_counterTento týždeň1787
mod_vvisit_counterTento mesiac13673

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Líbya a úspech jemnej sily
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Pondelok, 25.februára 2008 - 11:05 hod.







Úvod

V súčasnosti sa začínajú vzťahy medzi Kaddáfího Líbyou a Západom otepľovať. Líbya už dávnejšie proklamovala, že prestala podporovať medzinárodný terorizmus, naopak začína spolupracovať v boji proti tomuto fenoménu, aspoň oficiálne. Fakt, že sa Líbya stala 1. 1. 2008 dočasným členom BR OSN, svedčí o zmene postoja Džamahíríje [1] a o opätovnej dôvere, ktorú získala na medzinárodnej scéne. Ide však o dlhodobejší proces, nie o náhlu zmenu stanoviska Líbye voči medzinárodnému terorizmu.

Čo prispelo k tomu, že Líbya začala spolupracovať so USA a krajinami EÚ? Ako možný dôvod sa uvádzajú dva druhy zahraničnej politiky voči Džamahíríji. Prvou je politika tvrdej sily, pre ktorú sa zvykne v medzinárodných vzťahoch používať aj názov „hard power“, a druhou politika jemnej sily, pre ktorú sa používa v medzinárodných vzťahoch termín „soft power“.

V mojej analýze sa chcem zaoberať oboma politikami a na záver zhodnotiť, ktorý druh spomenutej zahraničnej politiky prispel k zmene stanoviska Líbye voči terorizmu.


Celý článok...
 
Spor o Spratleyho ostrovy
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Pondelok, 25.februára 2008 - 10:05 hod.

 

 

 

Súostrovie Spratley v Juhočínskom mori tvorí 100 až 120 ostrovov, z ktorých väčšina sú len holé skaly alebo koralové útesy. Ostrovy sú roztrúsené na ploche väčšej ako 250 tisíc km2, pričom celková plocha ostrovov je asi 5 km2. Pôda ostrovov nie je orná, má nízku bonitu a žiadne lúky, ani pasienky alebo lesy. Navyše ostrovy dlho neboli obývané človekom.

Napriek týmto nevýhodám, sú Spratleyho ostrovy predmetom sporu niekoľkých krajín v tomto regióne. Dôvodom sú ložiská nerastných surovín, najmä ropy a zemného plynu. Sporné strany vedú medzi sebou permanentnú diplomatickú vojnu a často dochádza k priamemu vojenskému stretu. Každý štát zainteresovaný v spore má k dispozícii letectvo a flotilu lodí, ktorých každodennou náplňou práce je hliadkovanie v Juhočínskom mori a prípadné odvrátenie ohrozenia zo strany ktoréhokoľvek protivníka. Uplatňujú sa tu aj zásady tzv. gunboat diplomacy, t.j. využitie námornej sily pre podporu diplomacie a k dosiahnutiu národného záujmu štátu bez priameho použitia zbraní. Podľa Jamesa Cablea gunboat diplomacy predstavuje schopnosť hrozby limitovanou námornou silou na odvrátenie konfliktu alebo po vyhlásení vojny, za účelom zachovania strategickej výhody či vyhnutia sa potenciálnych strát v medzinárodnom spore alebo proti cudzím štátom v teritóriách pod ich jurisdikciou. V duchu reálnej politiky sa tak k slovu dostáva hard power Josepha Nyea, t.j. vojenské a ekonomické donucovacie prostriedky.

Juhočínske more je jedným z najväčších kontinentálnych šelfov na svete. Typickou charakteristickou črtou kontinentálnych šelfov sú ich bohaté ložiská nerastných surovín ako ropa, zemný plyn, minerály a pestrá morská fauna vďaka prítomným minerálom a dostatku plaktónu. Podľa Jamesa Kirasa, šéfredaktora žurnálu Peacekeeping & International Relations a profesora na Univerzite v Hull,  jedna z čínskych štúdií predpokladá, že zásoby ropy v Juhočínskom mori sú väčšie, než sú súčasné ropné rezervy Kuwajtu. Množstvo ropy v ložiskách Spratleyho ostrovov sa odhaduje na neuveriteľných 17,7 miliardy ton, pričom ložiská Kuwajtu dosahujú 13 miliárd ton. Týmto sa súostrovie Spratley v Juhočínskom mori dostáva na štvrté miesto v rebríčku svetových zásob ropy.

Celý článok...
 
Profil - Kosovo
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Nedeľa, 24.februára 2008 - 20:15 hod.
ImageSúčasný konflikt o štatút Kosova sa začal nástupom srbského prezidenta Slobodana Miloševiča v roku 1989. Počas 600-ročného výročia bitky na Kosovom poli Miloševič vyhlásil, že Srbsko sa nikdy nevzdá kontroly nad Kosovom, jeho historickou južnou provinciou s prevažne albánskym obyvateľstvom. Následne bolo Kosovo zbavené autonómie.
 
Reakcia na seba nenechala dlho čakať a v júli 1990 albánski separatisti vyhlásili nezávislosť Kosova. V júli 1992 sa prezidentom samozvanej republiky Kosovo stal Ibrahim Rugova.


V roku 1998 povstanie albánskych separatistov viedlo k reakcii zo strany srbskej armády, ktorá vykonala rozsiahle masakre etnických Albáncov žijúcich v Kosove. Po neúspešných snahách vyriešiť konflikt diplomatickou cestou a neúspešných mierových rozhovoroch vo Francúzsku 18. – 19. 3. 1999, jednotky NATO uskutočnili 24. 3. 1999 letecké bombardovanie. Tento vojenský zásah trval 78 dní.

V júni 1999 srbská armáda bola donútená stiahnuť sa z Kosova. Následná rezolúcia BR OSN 1244 viedla k vytvoreniu jednotiek NATO (KFOR), ktoré mali v Kosove zaistiť bezpečnosť pre miestne etnické komunity. Zároveň OSN zaviedla dočasnú administratívu pre Kosovo (UNMIK). Tisíce Srbov však opustilo Kosovo zo strachu pred odplatou zo strany Albáncov.

V roku 2001 UNMIK umožnila Kosovu vytvoriť si vlastnú samosprávu, čo následne viedlo k prvým parlamentným voľbám v juhosrbskej provincii. 18. 11. 2001 sa prezidentom Kosova stal opäť Rugova. V rovnakom roku bol Miloševič zatknutý a predvedený pred Medzinárodný tribunál pre zločiny v bývalej Juhoslávii v Haagu. Ešte pred dokončením súdneho procesu Miloševič v roku 2006 zomrel.

V roku 2004 pri etnických nepokojoch medzi albánskym a srbským obyvateľstvom zahynulo 19 ľudí . Medzinárodné spoločenstvo bolo donútené urýchliť vyriešenie tohto konfliktu. Ako sprostredkovateľa pre spoločné rozhovory medzi Srbmi a Albáncami poverila BR OSN v roku 2005 Mahtiho Ahtisaariho.

V apríli 2007 Ahtisaari ako riešenie navrhol nezávislosť juhosrbskej provincie pod dohľadom EÚ. To vyvolalo protest Srbska, ktoré súhlasilo iba s autonómiou. Rusko sa postavilo na stranu Srbska a rozhodlo sa návrh vetovať.

V roku 2008 bývalý veliteľ albánskych ozbrojencov Hašim Tači bol zvolený za ministerského predsedu juhosrbskej provincie. Krátko na to Kosovo vyhlásilo nezávislosť, proti čomu sa srbská vláda jednoznačne postavila.

 
 
 
Komentár: USA plánujú test protidružicovej rakety
Napísal: Lukáš MORAVČÍK   
Piatok, 22.februára 2008 - 22:37 hod.

Minulý týždeň zverejnila vláda Spojených štátov informáciu o tom, že námorníctvo Spojených štátov plánuje zničiť poškodenú špionážnu družicu balistickou raketou odpálenou z lode patriacej námorníctvu. Táto informácia okamžite vyvolala vlnu zmiešaných reakcií, pretože napriek tomu, že zničenie družice vláda Spojených štátov ospravedlňuje na základe ochrany verejnej bezpečnosti, pôjde de facto o prvý test protidružicovej zbrane Spojených štátov od skončenia Studenej vojny.


Námorníctvo Spojených štátov na základe rozkazov vlády Spojených štátov dokončuje plány na zničenie 2,5 tonovej špionážnej družice modifikovanou raketou SM-3 a tým odstránenie ohrozenia verejnosti, ktoré podľa vyjadrení vlády Spojených štátov predstavuje toxické palivo hydrazín v nádržiach na družici. Pokus o zničenie družice sa mal odohrať už včera skoro ráno (podľa SEČ), ale bol kvôli zlému počasiu v Pacifiku preložený.

Celý článok...
 
Armáda KĽDR – posledná opora komunistického režimu.
Napísal: Jakub HORVÁTH   
Streda, 20.februára 2008 - 21:32 hod.

Pravopisná poznámka : Pri preberaní geografických názvou z kórejčiny sa autor držal slovenského názvoslovia  (Pchjongjang, Soul), alebo medzinárodne zaužívaného spôsobu písania názvou (Wonsan, Pipagot). Kde je to nutné, pre lepšiu orientáciu uvádza aj alternatívny názov.

 




V súvislosti s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou sa na začiatku 21. storočia najčastejšie objavuje otázka jej jadrového programu. Tento program, ktorý udržiava svetové spoločenstvo a najmä štáty východnej Ázie v sústavnom napätí, nie je jedinou hrozbou. KĽDR totiž disponuje prostriedkami vojenského charakteru, ktoré môžu za istých okolností spôsobiť väčšie škody ako jej jadrové zbrane.

Už prvé odborné úvahy o pokusnom jadrovom výbuchu, ktorý KĽDR prednedávnom uskutočnila, sa zhodovali v tom, že krajina pravdepodobne nemá možnosti vyrábať silné jadrové zbrane vo väčších množstvách. Dá sa preto predpokladať, že KĽDR pri zabezpečovaní prežitia svojho režimu upriami svoj zrak aj iným smerom. V tejto práci sa podrobnejšie pozrieme na ďalšie nástroje, ktorými si KĽDR môže zabezpečiť svoju bezpečnosť. Venovať sa budeme konvenčnej armáde KĽDR, jej raketovému arzenálu, chemickým zbraniam a celkovej koncepcii obrany za použitia týchto prostriedkov v kombinácií so zbraňami jadrovými aj bez nich. 

Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 21 22 23 24 25 26 27 28 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 181 - 189 z 250