A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes508
mod_vvisit_counterVčera1045
mod_vvisit_counterTento týždeň508
mod_vvisit_counterTento mesiac28542

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Oskar Krejčí: „Zase se chováme jako primitivní kolonialisté!“
Napísal: Jakub JANDA   
Piatok, 30.septembra 2011 - 22:55 hod.

Project ARES Vám tentokrát prináša interview pána Jakuba Jandu (pozri životopis http://www.jakubjanda.com/p/my-cv-resume-cze.html) s profesorom medzinárodných vzťahov Oskarom Krejčím. PhDr. Oskar Krejčí Csc. pôsobí ako český politológ, je autorom približne dvadsaťpäť kníh a viac ako tisíce najrôznejších štúdií a článkov. Je univerzitným profesorom, prorektorom na Vysokej škole medzinárodných a verejných vzťahov v Prahe, riaditeľom Vzdelávacieho a konzultačného inštitútu v Bratislave. Učí tiež na Fakulte politických vied a mezinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. V interview pán Krejčí kritizuje chybnú politiku NATO, zahraničnú politiku západných štátov a rozhodnutia českej diplomacie. Interview pôvodne vyšlo na internetovej stránke Revue Politika 2. septembra 2011 (http://www.revuepolitika.cz/clanky/1528/zase-se-chovame-jako-primitivni-kolonialiste).

Celý článok...
 
Stratégia NATO v Afganistane I.
Napísal: Lukáš MORAVČÍK   
Štvrtok, 22.septembra 2011 - 12:01 hod.

 

Stratégia je základným rámcom, ktorý určuje ciele vojenskej operácie, spôsoby dosiahnutia týchto cieľov a prostriedky, ktoré majú byť na dosiahnutie cieľov použité. Stratégia určuje všetky dôležité elementy vojenskej operácie - veľkosť operácie, štruktúru velenia, zloženie vojenských jednotiek zúčastňujúcich sa operácie, logistické plánovanie ako aj prípadné zapojenie nevojenských prvkov do operácie (civilno-vojenská spolupráca) a mnohé ďalšie. Tvorba a nepretržitá adaptácia stratégie tak, aby slúžila k dosahovaniu stanovených cieľov, je obzvlášť dôležitá v prípade fungovania vojenskej operácie v komplikovanom konflikte, akým je napríklad pôsobenie misie ISAF v rámci NATO v Afganistane. Operácia ISAF je výnimočná pre NATO z viacerých dôvodov: ide o prvú operáciu NATO mimo euroatlantického priestoru, ide o prvú operáciu založenú na uplatnení článku 5, Zmluvy o Severoatlantickej aliancii, ide o doteraz najväčšiu operáciu aliancie a je možné, že v budúcnosti sa stane aj najdlhšie trvajúcou operáciou NATO. Pre alianciu takáto operácia predstavuje okrem veľkej výzvy aj vynikajúcu príležitosť na získanie skúsenosti a seba hodnotenie svojej pripravenosti. Hlavným cieľom práce je poukázať na nedostatky v stratégii NATO v Afganistane, ktoré sa veľkou mierou podieľali na neúspechu operácie ISAF dosiahnuť stanovené ciele. Vzhľadom na aktuálnosť témy a neustále sa meniacu situáciu objektu analýzy je v tejto práci za konečný považovaný stav zo 17.4.2011.

Celý článok...
 
Ovládne Wilders Evropu?
Napísal: Jakub JANDA   
Piatok, 16.septembra 2011 - 10:50 hod.

 

Project ARES Vám tentokrát prináša analýzu od autora Jakuba Jandu. Jakub Janda pôsobí ako asistent profesora PhDr. Oskara Krejčího CSc., prorektora pre výzkum na Vysokej škole verejných a mezinárodných vzťahov v Prahe v Českej republike. Pán Janda tiež pôsobí ako spolupracovník thinktanku European Values, Konzervativních listů, Literárních novin a Revue politika. V minulosti spolupracoval s Respekt Institutem, Amnesty International a ADRA Česká republika. V tejto analýze pán Janda porovnáva vývoj v štátoch EÚ, kde žijú početné moslimské komunity, v kontexte politických diskusií o problematike imigrantov. Tento článok bol pôvodne publikovaný vo švrťročnom zborníku esejí Přítomnost (jar 2011).

Celý článok...
 
Zahraničná politika Kolumbie voči Venezuele v kontexte juhoamerických štruktúr
Napísal: Martin SMIEŠKA   
Piatok, 09.septembra 2011 - 15:12 hod.

Región Južnej Ameriky bol v poslednej dekáde politicky rozdelený na krajiny s pravicovou a ľavicovou politickou orientáciou. Azda najjasnejším príkladom krajín takýchto politických antagonizmov boli Kolumbia a Venezuela, ktoré mali medzi sebou po dlhé obdobie napäté vzťahy. Súviselo to predovšetkým s politikou Uribisma prezidenta Kolumbie, Álvara Uribeho, ktorý v oblasti zahraničných vzťahov presadzoval silnú závislosť Kolumbie na USA, čím sa dostal do sporu s hráčom regionálneho charakteru – Venezuelou, ale aj s ostatnými krajinami Južnej Ameriky, ktoré sa už istú dobu snažia o politickú, ekonomickú a vojenskú nezávislosť od USA. Napätie však bolo spôsobené aj ostrou rétorikou prezidenta Venezuely Huga Chávesa, ktorý svojimi výrokmi často ohrozoval stabilitu v regióne a už aj tak do značnej miery napäté susedské vzťahy. S nástupom kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa došlo vo vývoji vzájomných vzťahov k značnému prielomu v zahraničnej politike, predovšetkým vo vzťahu k Venezuele, ale aj k otepleniu vzťahov s ostatnými štátmi Latinskej Ameriky.

Celý článok...
 
Moje „priznanie viny“
Napísal: Fang LIZHI   
Nedeľa, 31.júla 2011 - 11:48 hod.
Z čítania novej knihy Henryho Kissingera o Číne som sa dozvedel, že Kissinger sa stretol s Teng Siao-pchingom najmenej jedenásťkrát - viac ako s akýmkoľvek iným čínskym vodcom - a témou jedného z ich rozhovorov bolo, či by mal Fang Lizhi priznať vinu a kajať sa.

Tretieho júna 1989 Teng, predseda Vojenskej komisie, poslal tanky čínskeho poľného vojska do Pekingu, aby potlačili študentov, ktorí pokojne demonštrovali na Námestí nebeského pokoja . V noci piateho júna Raymond Burghadt, politický poradca americkej ambasády v Pekingu, prišiel do hotela kde sme sa ja a moja manželka Li Shuxian [Li Šu-sien] dočasne zdržiavali a vyzval nás „prijať azyl“ na ambasáde ako „hostia prezidenta Busha“. Povedal, že môžeme zostať tak dlho ako bude potrebné. Záležitosť sa čoskoro stala sporným bodom americko-čínskych vzťahov.
 
 
Článok bol prvýkrát publikovaný na The New York Review of Books, ktoré nám na uverejnenie slovenskej verzie poskytlo povolenie. Slovenský preklad: Tibor Blažko. Prekladateľom pôvodného čínskeho textu do angličtiny je profesor Perry Link . Ten je známy ako jeden z prekladateľov Tchien-an-menských dokumentov , (uniknutých záznamov najvyššieho čínskeho vedenia, ktorých autenticita je však sporná; každopádne zaujímavé čítanie - aj keď ich beriete iba ako historickú drámu). Za svoje aktivity je na území Číny nežiadúcou osobou.
 
Fang Lizhi je čínsky astrofyzik. Z Komunistickej strany bol vylúčený už pred rokom 1989. Po odchode z Číny pôsobí v USA. Knihu Stvorenie sveta napísal spolu s manželkou Li Shuxian (čínske manželky si nechávajú priezvisko, v tomto prípade Li).
 
 
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 37 - 45 z 250