A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes164
mod_vvisit_counterVčera1045
mod_vvisit_counterTento týždeň164
mod_vvisit_counterTento mesiac28198

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Moslimské bratstvo
Napísal: Matúš MASICA   
Sobota, 12.marca 2011 - 16:44 hod.
Moslimské bratstvo (al-Ikhwan al-Muslimun) (MB) je najstarším moslimským hnutím v Egypte. Bolo založené v 20. rokoch 20. storočia (približne rok 1928) Hassanom al-Bannaom. Činnosť bratstva bola zameraná najmä na uplatňovanie charitatívnych princípov islamu. Po založení bratstva al-Bannaom sa začali po celej krajine otvárať ďalšie „pobočky“, ktoré samostatne zakladali mešity, školy, alebo športové kluby. Myšlienky bratstva sa začali rýchlo šíriť celým arabským svetom. Odhaduje sa, že v 40. rokoch 20. storočia malo bratstvo okolo 2 mil. podporovateľov, či nasledovateľov.  Bratstvo sa snažilo o rozširovanie islamskej morálky, no pomerne rýchlo sa dostalo aj k politickej angažovanosti. Približne v rovnakom čase bolo al-Bannanom založené aj polovojenské krídlo organizácie „Special Apparatus“ (zameriavalo sa najmä na boj s Britmi). Využívali pri tom taktiky bombových útokov, prípadne iné techniky sabotáže. Z počiatku šlo najmä o oslabenie západných vplyvov v Egypte.
Celý článok...
 
Nový systém A.R.E.S analysis - úvod
Napísal: Oliver ÉDER   
Pondelok, 14.februára 2011 - 14:25 hod.
Image
 
Nový monitorovací systém A.R.E.S analysis, ktorý bude do skúšobnej prevádzky uvedený v priebehu prvého štvrťroku 2011, bude ideovo vychádzať z matematickej teórie grafov. Predmetom našej analýzy bude v počiatočnej fáze vývoja monitorovanie a vyhodnocovanie situácie na Blízkom východe.
 
Tento región budeme vnímať ako diskrétnu štruktúru, pričom jeho jednotliví aktéri budú prezentovaní ako uzly grafu a binárne relácie (vzťahy) medzi aktérmi ako hrany. Zobrazovaný graf bude orientovaný → tzn že vzájomné vzťahy budú vyjadrované mocenským vektorom, ktorý bude určovať, kto v danom vzťahu má na svoj náprotivok väčší geopolitický vplyv.
Celý článok...
 
Geert Wilders – Holanďan, ktorý nemá rád islam
Napísal: Rudolf SIVÝ   
Nedeľa, 06.februára 2011 - 14:15 hod.
Holandská politika bola roky symbolom tolerancie, znášanlivosti a multikulturalizmu, ale v posledných rokoch tento typický rys politiky v krajine tulipánov zmietla zo stolu Strana za Slobodu (Partij voor de Vrijheid, PVV) na čele s predsedom a kontroverzným mediálnym politikom Geertom Wildersom. PVV je primárne protiislamská strana s výraznými prvkami charakteristickými pre nacionálno-populistické strany, nemá výrazne etno-regionálne zameranie, ani sa nehlási k nacistickej histórii Holandského kráľovstva. Na druhej strane ide o učebnicový príklad modernej nacionálno-populistickej strany. Spolu so separatistickou VB typologicky predstavujú nový politický prúd etno-regionálnych, resp. nacionálno-populistických strán modernej Európy, prikladajúcich sa k mäkkému euroskeptizmu.

Celý článok...
 
Jak Američané mystifikují sami sebe: Čína nedisponuje protilodní balistickou střelou
Napísal: Štěpán KOTRBA   
Sobota, 08.januára 2011 - 14:37 hod.
 
Pokrok ve vědě a technice tvoří sny. Technologie je jako kouzelný střevíček. Možná se jednoho dne objeví technologie, kterou lidstvo nezvládne řídit, a zničí nás všechny. Přesto lidstvo vždy platí poplatky dopředu za hledání novějších a lepších technologií.
- bývalí plukovníci Čínské lidové armády, Qiao Liang a Wang Xiangsui:
Neomezená válka - Úvahy o válce a taktice v éře globalizace
1999, PLA Literature and Arts Publishing, Peking
 
Zpráva Pentagonu "China Military Power Report 2010" , kterou mají Britské listy k dispozici, varuje před zvýšením vojenských kapacit Číny, zejména s ohledem na americké zájmy při udržení prozápadního systému na Tchajwanu. Američtí vojensko-zpravodajští analytici už několik měsíců bijí na poplach. Důvodem je údajná existence balistické rakety použitelné proti americkým letadlovým lodím. Chloubě impéria. Skrytým důvodem americké paniky je ale nejspíše uměle mediálně zesilovaná potřeba Raytheonu a dalších zbrojních výrobců získat další astronomické prostředky z amerického vojenského rozpočtu na příští rok. USA se tak budou bránit proti hrozbě, která nejspíše neexistuje. Ale mohla by... Možná...
 
(Článok bol zverejnený so súhlasom Britských listov. Prvýkrát bol publikovaný tu)
Celý článok...
 
Mediálne pokrytie Rusko-gruzínskeho konfliktu II.
Napísal: Iveta ŠIMONČIČOVÁ   
Utorok, 28.decembra 2010 - 10:18 hod.

 

2.     Mediálne pokrytie konfliktu vo vybraných slovenských médiách

2.1.     Metodika práce

Mediálna analýzy udalosti je vypracované s použitím  štyroch slovenských tlačových denných periodík (SME, Pravda, Nový Čas, Hospodárske noviny), ktorých celkové pokrytie zahŕňa 39% pravidelných čitateľov dennej tlače, čo je cca 905 tisíc obyvateľov Slovenska predstavujúcich široké pokrytie populácie Slovenskej Republiky vzhľadom na demografické údaje ako je vek a úroveň vzdelania. Prvá časť analýzy sa zaoberá pokrytím konfliktu v jednotlivých periodikách a kvalitatívnou obsahovou analýzou článkov. Kvalitatívna metóda je subjektívna metóda a aj napriek snahe o čo najväčšiu objektivitu analýzy, je treba nevyhnutne zohľadniť subjektívny faktor tvorcu analýzy. Články sú radené v chronologickom poradí vzostupne od najstaršieho. V rámci obsahovej analýzy jednotlivých periodík chceme  odpovedať na položené otázky:

•    Aká téma je rozoberaná najčastejšie?
•    Aké sú udané príčiny konfliktu?
•    Kto je zobrazený ako hlavný aktér prípadne agresor ?
•    Ktorá strana je prezentovaná ako zodpovedná za konflikt?
•    Kto sa prezentuje v médiách častejšie?
•    Ako sú zobrazené obe strany na základe im priradených prívlastkov?
•    Ako sa menil počet obetí počas vývinu konfliktu?
•    Ktorá strana je preferovaná?
•    Koho podporuje médium?
•    Kto je autor článku?

V snahe odpovedať na otázky je hlavný dôraz kladený na vybranú tému, pôvod článku(autor alebo agentúra z ktorej bol článok prebratý), aktérov konfliktu, objektivitu článku a prípadné preferovanie jednej zo strán konfliktu, udanú prvotnú príčinu konfliktu, agresora konfliktu, prívlastky priradené účastníkom, citované zdroje, agresívny tón, celkovú náladu a zmeny v počte obetí konfliktu. V analýze zohľadníme aj obrazovú prílohu článkov, ak je dostupná. Časové ohraničenie analýzy je jeden mesiac pred vypuknutím konfliktu resp. pred prvými ozbrojenými zrážkami - 7.7.2008 a jeden mesiac po ukončení konfliktu resp. po podpísaní 6-bodového mierového plánu 12.9.2008. V tomto období sú zachytené priame udalosti predchádzajúce konfliktu, samotné boje a hlavné dôsledky. Výsledkom je zobrazenie celého konfliktu za dané obdobie  pre stáleho čitateľa konkrétneho denníka.
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 46 - 54 z 250