A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes24
mod_vvisit_counterVčera1045
mod_vvisit_counterTento týždeň24
mod_vvisit_counterTento mesiac28058

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

The Dependence of the V – 4 States on Russian Natural Gas, the Case Study of Poland
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Sobota, 06.októbra 2012 - 23:30 hod.

 

Project ARES Vám tentokrát prináša článok o vplyve Ruska na energetickú bezpečnosť štátov Vyšehradskej skupiny (V – 4). Priveľká energetická závislosť štátov V – 4 na Rusku predstavuje podľa mnohých analytikov závažný bezpečnostný problém. Tento článok obsahuje analýzu, do akej miery súčasné projekty v strednej Európe dokážu znížiť energetickú závislosť štátov V – 4 na ruskom zemnom plyne. Poľsko bolo vybrané v danom príspevku ako prípadová štúdia. Článok je uverejnený v anglickom jazyku.

 

 

Celý článok...
 
Komentár k článku: Proč má mít Írán jadernou zbraň
Napísal: Jakub JANDA   
Sobota, 25.augusta 2012 - 20:13 hod.

 

 

Project ARES Vám prináša článok od Jakuba Jandu, ktorý pôsobí ako publicista, poradca poslanca Parlamentu ČR a je koordinátorom think – tanku Evropské hodnoty. Príspevok reaguje na súčasnú debatu týkajúcej sa iránskeho jadrového programu. V súčasnosti mnohí západní politici i analytici diskutujú o možnostiach, akým spôsobom zabrániť Iránu, aby získal nukleárne zbrane. Na druhej strane podľa viacerých teoretikov medzinárodných vzťahov môže nadobudnutie nukleárnej bomby Iránom viesť paradoxne k stabilizácii regiónu. Pán Janda poskytol pre Project ARES svoj komentár k článku od K. N. Waltza “Why Iran Should Get the Bomb“ uverejnenom v časopise Foreign Affairs (4/2012). V tomto komentári pán Janda poukazuje na hlavné tézy K. N. Waltza, podľa ktorých by vlastníctvo nukleárnych zbraní Iránom stabilizovalo región Blízkeho východu.

Celý článok...
 
Predictioneer´s Game: kolektívne násilie v Ekvádore
Napísal: Michal MOCHŤAK   
Utorok, 07.augusta 2012 - 22:14 hod.

 

Project ARES Vám prináša analýzu od Mgr. Michala Mochťaka. Pán Mochťak pôsobí ako interný doktorand na Fakulte sociálních studií Masarykovej univerzity v Brne. Popri pôsobení na Mezinárodním politologickém ústavu spolupracuje ako analytik s českou pobočkou Amnesty International, kde se zaoberá prioritne vzťahom bezpečnosti a presadzovaním ľudských práv vo svete. V minulosti absolvoval študijný pobyt v Center for Conflict Studies, Utrecht University. Tento článok obsahuje analýzu kolektívneho násilia v Ekvádore v roku 2010. Na základe empirických dát je následne vytvorený prediktívny model podľa analytického nástroja “Predictioneer’s Game“ definovaný Bruceom Bueno de Mesquita. Predikcia je zameraná na predpoveď stability režimu v kontexte udalostí z 30. septembra 2010. Táto analýza bola pôvodne uverejnená na internetovej stránke časopisu Obrana a strategie vydávaného Univerzitou obrany 15. 12. 2011. Analýza bola poskytnutá pre Project ARES na základe súhlasu autora i redakcie časopisu Obrana a strategie.

Celý článok...
 
Čínsky organizovaný zločin
Napísal: David JEHLIČKA   
Štvrtok, 26.júla 2012 - 18:20 hod.

 

Project ARES Vám tentokrát prináša analýzu od Davida Jehličky, ktorý je študentom Bezpečnostních a strategických studií, FSS MU v Brne. Autor si v tejto práci v teoreticko – metodologickej časti stanovuje indikátory, na základe ktorých sa snaží určiť vzťah medzi organizovaným zločinom a pašovaním ľudí. Svoju analýzu uskutočnil v rámci prípadovej štúdie čínskych Snakeheads. Práca bola pôvodne uverejnená na internetovom portáli sekuritaci.cz v júni 2012.

Celý článok...
 
Intelligence Report: Kurdi v Iraku z hľadiska ústavno – právneho vymedzenia a národnej identity
Napísal: Matúš ŠTULAJTER, Andrej VAŠČÍK   
Utorok, 17.júla 2012 - 14:32 hod.

 

V poslednej dobe v súvislosti s Blízkym východom slovenské i zahraničné médiá sústredia značnú pozornosť na situáciu v Sýrii. Nemenej dôležitým je však aj politický vývoj v irackom Kurdistane. V rámci systému ARES Analysis Project ARES v posledných dňoch monitoruje práve situáciu v tomto regióne. Podľa mnohých indikátorov i tvrdení geopolitických analytikov narastá konflikt medzi bagdadskou centrálnou vládou a irackými Kurdmi, čo bude viesť k nárastu snáh irackých Kurdov o vytvorenie štátu nezávislého od Iraku. Tento nový príspevok chce však čitateľov upozorniť, že sú aj opačné tendencie svedčiace o centralizácii Iraku a integrácii Kurdistanu do irackého štátu. Na základe tejto analýzy autori kritizujú tézy amerických geopolitických teoretikov ako napríklad R. Petersa obhajujúcich vznik nezávislého Kurdistanu.

Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 10 - 18 z 250