A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes877
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4752
mod_vvisit_counterTento mesiac18052

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Názory a komentáre


Komentár k článku: Proč má mít Írán jadernou zbraň
Napísal: Jakub JANDA   
Sobota, 25.augusta 2012 - 20:13 hod.

 

 

Project ARES Vám prináša článok od Jakuba Jandu, ktorý pôsobí ako publicista, poradca poslanca Parlamentu ČR a je koordinátorom think – tanku Evropské hodnoty. Príspevok reaguje na súčasnú debatu týkajúcej sa iránskeho jadrového programu. V súčasnosti mnohí západní politici i analytici diskutujú o možnostiach, akým spôsobom zabrániť Iránu, aby získal nukleárne zbrane. Na druhej strane podľa viacerých teoretikov medzinárodných vzťahov môže nadobudnutie nukleárnej bomby Iránom viesť paradoxne k stabilizácii regiónu. Pán Janda poskytol pre Project ARES svoj komentár k článku od K. N. Waltza “Why Iran Should Get the Bomb“ uverejnenom v časopise Foreign Affairs (4/2012). V tomto komentári pán Janda poukazuje na hlavné tézy K. N. Waltza, podľa ktorých by vlastníctvo nukleárnych zbraní Iránom stabilizovalo región Blízkeho východu.

Celý článok...
 
Indická zbrojní politika: Pestrý arzenál rostoucí velmoci
Napísal: Lukáš VISINGR   
Sobota, 30.júna 2012 - 13:14 hod.

 

Project ARES Vám tentokrát prináša komentár od Mgr. Lukáša Visingra, ktorý je absolventom odboru Bezpečnostní a strategická studia na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne. V súčasnosti pôsobí ako vojenský a bezpečnostný analytik, spolupracuje s redakciami odborných časopisov ako napríklad Armádní technický magazín. Vyjadruje sa tiež k aktuálnym vojenským otázkam v médiách, najčastejšie v ČT24 a iDNES. Pán Visingr súhlasil s poskytnutím tohto článku pre Project ARES, ktorý bol pôvodne uverejnený na autorovej osobnej stránke a na internetovom portáli www.natoaktual.cz 20. februára 2012. V článku autor hodnotí zbrojnú politiku Indie, ktorá vzhľadom na multivektorovú zahraničnú politiku uprednostňuje dodávky zbraní od viacerých dodávateľov. Autor zároveň poukazuje na geopolitické dôvody, výhody a nevýhody tejto politiky.

Celý článok...
 
Čchung-čching a mocenský boj v rámci Komunistickej strany Číny
Napísal: Tibor BLAŽKO   
Štvrtok, 03.mája 2012 - 20:29 hod.

Súčasné spoločenské, ekonomické a politické dianie v Číne ovplyvňuje predovšetkým Komunistická strana Číny (ďalej len Komunistická strana), najmä jej 24-členné politbyro, ktoré má ešte užší 9-členný Stály výbor. V Komunistickej strane súperia o moc viaceré prúdy, od (neo)maoistov až po liberálov. Pretože sa mnohé deje neverejne, ťažko hovoriť o efektívnej kontrole moci, čomu zodpovedá rozsah svojvôle a korupcie. Napriek tomu minulý rok vďaka „porušeniu disciplíny“ skončil (inak stranícky nevýznamný) minister železníc, či dokonca v roku 2008 sa do väzenia dostal člen politbyra. Zakrátko sa v Číne udeje plánovaná generačná obmena vedúcich politických elít, s ktorou súvisia aj nedávne udalosti opísané v tomto komentári. Autor súhlasil s poskytnutím tohto článku pre Project ARES, ktorý bol pôvodne uverejnený na internetovom portáli exil.sk 15. apríla 2012.

Celý článok...
 
Secesionizmus v Texase
Napísal: Peter ŠTEVKOV   
Štvrtok, 19.apríla 2012 - 16:48 hod.

 

Project ARES Vám tentokrát prináša komentár od autora Petra Števkova, ktorý pôsobí ako študent bezpečnostných a strategických štúdií na Fakulte sociálních studií Masarykovej univerzity v Brne. Mnohé zahraničné, ale aj slovenské médiá, v súvislosti so secesiou a separatizmom ako bezpečnostnou hrozbou venujú častú pozornosť regiónom ako napríklad Balkán či Kaukaz. V tomto článku sa autor P. Števkov zaoberá problematikou secesie v USA, čo nie je až takým objektom pozornosti slovenských médií. Autor poukazuje na určité tendencie v rámci Texasu vedúce k prípadnému vystúpeniu tohto štátu z USA. Autor hodnotí hlavne historické dôvody pretrvávania istých secesionistických nálad medzi texaským obyvateľstvom, súčasnú situáciu a mieru pravdepodobnosti nezávislosti Texasu v budúcnosti. Článok bol pôvodne uverejnený na internetovom portáli sekuritaci.cz vo februári 2010.

Celý článok...
 
Neignorovať volebný podvod v Egypte
Napísal: Daniel PIPES   
Utorok, 13.marca 2012 - 14:20 hod.

 

Project ARES 3. februára 2012 zverejnil komentár Šádí Shanaáha, v ktorom hodnotil povolebnú situáciu v Egypte. Autor poukázal na niektoré skutočnosti, prečo nie je nutné obávať sa volebného víťazstva islamistických politických strán. V snahe objektívne informovať verejnosť o zahranično-politických udalostiach prinášame tentokrát článok od Daniela Pipesa, v ktorom tiež reaguje na výsledky parlamentných volieb v Egypte. Pán Pipes poskytuje odlišný pohľad na súčasnú situáciu a poukazuje na dôvody, prečo výsledky volieb nebudú viesť k demokratizácii miestneho režimu. Pán Pipes získal doktorát z histórie na Harvardskej univerzite, pričom tri roky študoval aj v Egypte. Prednášal na viacerých prestížnych amerických univerzitách. Pôsobil aj ako zahraničnopolitický komentátor pre viaceré televízne stanice ako BBC alebo Al Jazeera. V súčasnosti je prezidentom amerického think tanku Middle East Forum, zameraného na bezpečnostné otázky Blízkeho východu. Pán Pipes súhlasil s poskytnutím tohto článku pre Project ARES, ktorý bol pôvodne uverejnený na stránke danielpipes.org 24. januára 2012, na ktorej sú publikované viaceré zahranično – politické analýzy autora.

Celý článok...
 
Volby v Egyptě – nepanikařit
Napísal: Šádí SHANAÁH   
Piatok, 03.februára 2012 - 12:40 hod.

Project ARES Vám prináša komentár, ktorý napísal Šádí Shanaáh a súhlasil s jeho poskytnutím pre náš portál. Autor Šádí Shanaáh je česko – palestínskeho pôvodu, absolvoval štúdium medzinárodných vzťahov na Richmond American International University v Londýne a ďalších inštitúciách. V minulosti pracoval aj pre Európsku komisiu a v roku 2009/2010 strávil 8 mesiacov v Egypte. Založil mimovládnu organizáciu Insaan: Česko – arabské centrum kulturního dialogu. Na Anglo – Americkej univerzite v Prahe vedie kurz zameraný na moderný Blízky východ. Vo svojom komentári pán Shanaáh reaguje na súčasnú situáciu v Egypte po parlamentných voľbách. Pán Shanaáh v tomto článku nesúhlasí s tvrdeniami vo viacerých médiách o tom, že volebný úspech islamistických strán bude viesť k vzniku fundamentalistického náboženského režimu. Článok bol pôvodne uverejnený v MF DNES 19. januára 2012 a na autorovom blogu.

Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 6 z 49