A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes824
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4699
mod_vvisit_counterTento mesiac17999

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Názory a komentáre


Jak veto USA zabránilo občanské válce mezi Fatáhem a Hamásem…?
Napísal: Břetislav OLŠER   
Nedeľa, 18.decembra 2011 - 12:51 hod.

 

Prinášame Vám komentár od českého novinára a publicistu Břetislava Olšera. Pán Olšer v minulosti ako novinár navštívil mnohé štáty sveta i krízové regióny, ako napríklad Izrael či Balkán. Je autorom viacerých kníh, v ktorých uverejnil aj fotografie z vlastných ciest. Napísal desiatky publicistických scenárov pre televíziu i rozhlas. Vo svojom príspevku sa autor zaoberá hlavnými dôvodmi, prečo sa USA rozhodli vetovať v Bezpečnostnej rade OSN žiadosť Palestíny o uznanie za nezávislý štát. V článku tiež analyzuje vzťahy medzi palestínskymi hnutiami Hamas a Fatah. Tento komentár bol pôvodne uverejnený na autorovom blogu http://olser.cz/ 23. septembra 2011.

Celý článok...
 
Obama a Latinská Amerika: Zmena či status quo?
Napísal: Daniel VESELÝ   
Štvrtok, 15.decembra 2011 - 12:49 hod.

 

Project ARES Vám tentokrát prináša komentár od Daniela Veselého. Pán Veselý pracuje ako prekladateľ a zaujíma sa hlavne o vzťahy vyspelých štátov so štátmi tzv. Juhu. Publikoval vo viacerých novinách i časopisoch ako napríklad Literární noviny, Slovo či Mladá fronta Dnes. Tento článok bol pôvodne zverejnený na stránke českého informačno-analytického portálu Britské listy http://blisty.cz/art/48212.html v júli 2009. Autor hodnotí politiku amerického prezidenta B. Obamu počas prvých mesiacoch jeho vlády voči Latinskej Amerike.

Celý článok...
 
Kríza v eurozóne a jej riešenia
Napísal: Marian VITKOVIČ   
Sobota, 19.novembra 2011 - 19:49 hod.

 

Project ARES Vám prináša tentoraz komentár od jedného z popredných slovenských ekonómov Ing. Mariána Vitkoviča. Pán Vitkovič študoval ekonómiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Pracoval na Ministerstve hospodárstva SR a pôsobil aj na Ekonomickom ústave SAV. V súčasnosti pôsobí ako ekonomický konzultant v Nezávislom inštitúte ekonómie. Poskytol nám svoj názor na súčasnú krízu v eurozóne a jej riešenia.

Svoje názory na súčasnú krízu v eurozóne ako aj na iné závažné ekonomické problémy pán Vitkovič pôvodne poskytol v rámci svojich videoprednášok s názvom Politická kaviareň uverejnených na internete:

http://www.youtube.com

 

Celý článok...
 
Moje „priznanie viny“
Napísal: Fang LIZHI   
Nedeľa, 31.júla 2011 - 11:48 hod.
Z čítania novej knihy Henryho Kissingera o Číne som sa dozvedel, že Kissinger sa stretol s Teng Siao-pchingom najmenej jedenásťkrát - viac ako s akýmkoľvek iným čínskym vodcom - a témou jedného z ich rozhovorov bolo, či by mal Fang Lizhi priznať vinu a kajať sa.

Tretieho júna 1989 Teng, predseda Vojenskej komisie, poslal tanky čínskeho poľného vojska do Pekingu, aby potlačili študentov, ktorí pokojne demonštrovali na Námestí nebeského pokoja . V noci piateho júna Raymond Burghadt, politický poradca americkej ambasády v Pekingu, prišiel do hotela kde sme sa ja a moja manželka Li Shuxian [Li Šu-sien] dočasne zdržiavali a vyzval nás „prijať azyl“ na ambasáde ako „hostia prezidenta Busha“. Povedal, že môžeme zostať tak dlho ako bude potrebné. Záležitosť sa čoskoro stala sporným bodom americko-čínskych vzťahov.
 
 
Článok bol prvýkrát publikovaný na The New York Review of Books, ktoré nám na uverejnenie slovenskej verzie poskytlo povolenie. Slovenský preklad: Tibor Blažko. Prekladateľom pôvodného čínskeho textu do angličtiny je profesor Perry Link . Ten je známy ako jeden z prekladateľov Tchien-an-menských dokumentov , (uniknutých záznamov najvyššieho čínskeho vedenia, ktorých autenticita je však sporná; každopádne zaujímavé čítanie - aj keď ich beriete iba ako historickú drámu). Za svoje aktivity je na území Číny nežiadúcou osobou.
 
Fang Lizhi je čínsky astrofyzik. Z Komunistickej strany bol vylúčený už pred rokom 1989. Po odchode z Číny pôsobí v USA. Knihu Stvorenie sveta napísal spolu s manželkou Li Shuxian (čínske manželky si nechávajú priezvisko, v tomto prípade Li).
 
 
Celý článok...
 
Civis Sinicus Sum
Napísal: Jonas PARELLO-PLESNER   
Nedeľa, 20.marca 2011 - 11:22 hod.

 

Mocnosti sú občas formované udalosťami takisto, ak nie viac, ako skvelou stratégiou. V roku 1898 Spojené štáty - v tom čase izolacionistická a antikoloniálna mocnosť - vstúpili na svetovú scénu potom, ako Španielsko údajne potopilo ich loď Maine v havanskom prístave.

Obchodné dobrodružstvá Východoindickej spoločnosti prinútili britský štát zasiahnuť v Číne, vyvolajúc Ópiové vojny, zatiaľ čo v roku 1850 britský minister zahraničia lord Palmerston vyslal britské vojnové loďstvo do Egejského mora za účelom ochrany britského občana Dona Pacifica a vymáhania jeho strateného majetku. Všetko to boli definujúce historické chvíle, i keď ako také boli identifikované až z dnešnej perspektívy. Ukazujú, že v prípade rastúcej mocnosti čím väčšie ekonomické záujmy a viac príslušníkov zaangažovaných v cudzej krajine, tým je viac pravdepodobné, že sa bude cítiť nútená konať, ak by udalosti ohrozovať jedno alebo druhé.
 
(článok bol v slovenčine prvýkrát publikovaný na http://www.exil.sk . Pôvodná verzia bola zverejnená na http://www.worldpoliticsreview.com 
Text nesmie byť dalej publikovaný bez súhlasu World Political Review. Na stránke http://about.worldpoliticsreview.com môžete získať prístup na World Political Review na mesiac zadarmo. Jonas Parello-Plesner http://ecfr.eu je Senior Policy Fellow Európskej rady pre zahraničné vzťahy. Pracoval ako poradca dánskej vlády pre ázijské záležitosti.
Do slovenčiny článok preložil Tibor Blažko)

 

Celý článok...
 
Moslimské bratstvo
Napísal: Matúš MASICA   
Sobota, 12.marca 2011 - 16:44 hod.
Moslimské bratstvo (al-Ikhwan al-Muslimun) (MB) je najstarším moslimským hnutím v Egypte. Bolo založené v 20. rokoch 20. storočia (približne rok 1928) Hassanom al-Bannaom. Činnosť bratstva bola zameraná najmä na uplatňovanie charitatívnych princípov islamu. Po založení bratstva al-Bannaom sa začali po celej krajine otvárať ďalšie „pobočky“, ktoré samostatne zakladali mešity, školy, alebo športové kluby. Myšlienky bratstva sa začali rýchlo šíriť celým arabským svetom. Odhaduje sa, že v 40. rokoch 20. storočia malo bratstvo okolo 2 mil. podporovateľov, či nasledovateľov.  Bratstvo sa snažilo o rozširovanie islamskej morálky, no pomerne rýchlo sa dostalo aj k politickej angažovanosti. Približne v rovnakom čase bolo al-Bannanom založené aj polovojenské krídlo organizácie „Special Apparatus“ (zameriavalo sa najmä na boj s Britmi). Využívali pri tom taktiky bombových útokov, prípadne iné techniky sabotáže. Z počiatku šlo najmä o oslabenie západných vplyvov v Egypte.
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 7 - 12 z 49