A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes429
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň5199
mod_vvisit_counterTento mesiac18499

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Interview
 
Vážení čitatelia,
 
vitajte v novej sekcii „Interview“.
 

Našim cieľom je realizovať rozhovory s čo možno najširším spektrom ľudí: akademikmi, profesionálnymi analytikmi, žurnalistami, politikmi , ale aj študentmi či ľudmi s osobnými životnými skúsenosťami z krízových oblastí. Cieľom tejto sekcie je „poľudštiť“ Project ARES –aby sme nepracovali len čisto s teoretickým materiálom ale aj prezentovali názory a pohľady ľudí, ktorí nám majú čo povedať. Tým sa chceme stať „reálnejšími“ a v konečnom dôsledku aj rozprúdiť diskusiu o hlavných trendoch a udalostiach v oblasti medzinárodných vzťahov a bezpečnosti.



“Chávez pôsobí na národ ako poloboh alebo ako hrozné strašidlo”
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Pondelok, 07.novembra 2011 - 16:17 hod.

 

Miroslav Kadlec pôsobil vo Venezuele ako stážista 8 mesiacov v rámci organizácie AIESEC. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pán Kadlec sa venuje cestovaniu po svete, spoznávaniu cudzích štátov a kultúr. V rámci AIESEC pán Kadlec pracoval vo Venezuele ako učiteľ anglického jazyka. Cieľom Projectu ARES nie je len pracovať s teoretickými materiálmi, ale aj priblížiť dianie v krízových regiónoch sveta prostredníctvom intervií s ľuďmi, ktorí cestovali po týchto oblastiach. Južná Amerika trpí rôznymi bezpečnostnými problémami ako kriminalita, drogy, sociálne rozdiely, neexistencia stabilných demokratických vlád. Tieto problémy neobchádzajú ani Venezuelu. Interview s pánom Kadlecom uskutočnili členovia Projectu ARES Andrej Vaščík, ktorý pôsobí ako interný doktorand na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov v Banskej Bystrici, a Marko Salíni. Pán Kadlec odpovedal na otázky týkajúce sa bezpečnostných problémov vo Venezuele, o živote v krajine, ale aj o spôsobe života obyvateľov a jeho vlastných dojmoch. Poskytol nám tiež svoje fotografie, ktoré spravil počas pobytu vo Venezuele, za čo mu ďakujeme.

Celý článok...
 
Oskar Krejčí: „Zase se chováme jako primitivní kolonialisté!“
Napísal: Jakub JANDA   
Piatok, 30.septembra 2011 - 22:55 hod.

Project ARES Vám tentokrát prináša interview pána Jakuba Jandu (pozri životopis http://www.jakubjanda.com/p/my-cv-resume-cze.html) s profesorom medzinárodných vzťahov Oskarom Krejčím. PhDr. Oskar Krejčí Csc. pôsobí ako český politológ, je autorom približne dvadsaťpäť kníh a viac ako tisíce najrôznejších štúdií a článkov. Je univerzitným profesorom, prorektorom na Vysokej škole medzinárodných a verejných vzťahov v Prahe, riaditeľom Vzdelávacieho a konzultačného inštitútu v Bratislave. Učí tiež na Fakulte politických vied a mezinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. V interview pán Krejčí kritizuje chybnú politiku NATO, zahraničnú politiku západných štátov a rozhodnutia českej diplomacie. Interview pôvodne vyšlo na internetovej stránke Revue Politika 2. septembra 2011 (http://www.revuepolitika.cz/clanky/1528/zase-se-chovame-jako-primitivni-kolonialiste).

Celý článok...
 
Interview: Konflikt v Abcházsku a Južnom Osetsku gruzínskym pohľadom
Napísal: Zuzana KURNASOVÁ   
Pondelok, 29.júna 2009 - 13:44 hod.

(Tento rozhovor je prílohou k analýze s názvom "Riešenie konfliktu v Gruzínsku:aplikovanie teórie conflict resolution" z 19.júna 2009. Na otázky autorky odpovedala Nargizou Arjevanidze pochádzajúca z Gruzínska, ktorá prednedávnom ukončila štúdium "Gender Studies" na Central European University v Budapešti.)

Do you think these conflicts are ethnic or rather political in their nature? Or a combination of both aspects?

I would say it’s more political rather than ethnic, but  my memory can’t be truly relied on, I will elaborate a bit why I think so. I was 14 when I was made to leave my home town, Gagra, which is in Abkhazia, and now from this age I can assume that the Abkhaz would never be able to engage in such a conflict without a considerable support from Russian side. I was made to leave because I was Georgian, we even left the town a bit earlier when there was tension between two conflicting parties and we could already hear bombs and shooting, but my father stayed until later when there was no sense defending our territory. All houses of Georgians were destroyed or burnt down; we even were sent the pictures of our houses after they were burnt down...  It was done not only by the Abkhaz; they were helped by Chechens and Kazakhs from Russia. 
Celý článok...
 
Interview: "Ak kríza potrvá, tak tu máme bezpečnostné pnutia, ktoré sme od studenej vojny nezažili"
Napísal: Ivan JÁGERSKÝ   
Nedeľa, 12.apríla 2009 - 17:55 hod.
Project ARES Vám tentokrát prináša interview s jedným z najrenomovanejších slovenských zahraničnopolitických expertov - Ivom Samsonom. Pán Samson momentálne pracuje ako analytik "Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku" (SFPA). Tento rozhovor nám poskytol na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov v Banskej Bystrici počas konferencie s názvom "Energetika ako dôležitý faktor slovenského a európskeho bezpečnostného prostredia". Toto podujatie organizovalo Euroatlantické centrum.
 
Vo svete prepukla hospodárska a finančná kríza. Aké má dopady na energetiku?
 
Ja sa nepovažujem za odborníka na energetiku, skôr s a zapodievam bezpečnostno-politickými dopadmi energetickej politiky, lenže čo platí v energetickej politike dnes, zajtra už platiť nemusí. Nikto, ani ten najrenomovanejší ekonóm, Vám dnes nepovie, či kríza potrvá do konca roka, alebo ešte ďalší rok, alebo ešte dlhšie. Či už je na vrchole, ustupuje alebo nás to najhoršie ešte len čaká - tieto závery sú mnohoraké, ale ťažko usudzovať, ako dlho kríza potrvá. Ale ak potrvá, tak som celkom verný skeptickému analytickému pohľadu.

Stotožňujem sa s tým, že ak kríza potrvá, tak to vyvolá také bezpečnostné pnutia, ktoré sme od konca studenej vojny nezažili. Doterajší empirický dôkaz je taký, že v momente, keď začali chýbať zdroje, tak národy doteraz vždy mali vo zvyku siahať po takých nástrojoch, kde považujú za legitímny krok ak sa zdrojov, prípadne kapitálu a všetkého potrebného zmocnia silou - odôvodnenie si vždy nájdu. Tým, že vo svete neexistuje žiadny arbiter, ktorým sa mala po druhej svetovej vojne stať BR OSN, tak použitie sily môže celkom plauzibilne legitímne, pretože nikto nerozsúdi čo je legitímne a čo nie. Ten formálne najvyšší sudca (BR OSN) je skompromitovaný a nikto neberie ohľad na jeho rezolúcie, hoci tie majú byť záväzné pre celú svetovú komunitu.

Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 5 - 8 z 18