A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes562
mod_vvisit_counterVčera1214
mod_vvisit_counterTento týždeň2678
mod_vvisit_counterTento mesiac23277

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Profil krajiny - Cyprus


Profil krajiny - Cyprus
Napísal: Michal BEDNÁR   
Nedeľa, 08.februára 2009 - 18:39 hod.
Politická geografia

 
Image Cyprus, oficiálne Cyperská republika je eurázijská ostrovná krajina, ktorá leží vo východnom Stredozemí. Je situovaná južne od Turecka, západne od Libanonu, Sýrie a Izraela, severne od Egypta a východne od Grécka. Cyprus je tretím najväčším ostrovom v Stredozemí s rozlohou 9 251 km2 (3 355 km2 z tejto rozlohy zaberá územie Severného Cypru) a jedným z turisticky najvyhľadávanejších ostrovov celkovo. Ročne priláka viac ako 2.4 milióna turistov. Cyprus je bývalou britskou kolóniou, nezávislosť od Veľkej Británie získal v roku 1960 a stal sa krajinou Commonwealthu v roku 1961. Ostrov je jednou z vyspelých ekonomík, čo prispelo aj k jeho členstvu v Európskej únii od mája 2004. Euro prijal v januári 2008. Republika Cyprus je medzinárodne uznávaný štát, ktorý vykonáva suverenitu nad celým ostrovom Cyprus a nad okolitými vodami s dodatkom „O“ k zmluve o vytvorení Republiky, ktorá hovorí o poskytnutí 3% jeho územia Veľkej Británii pre vojenské základne. [1] Krajina je de facto rozdelená na štyri hlavné časti:

  • oblasť pod efektívnou  kontrolou Cyperskej republiky na juhu ostrova
  • Tureckom kontrolovaná oblasť na severe, ktorá sa vyhlásila za Severocyperskú tureckú republiku (uznávaná iba Tureckom)
  • Zelená línia kontrolovaná Organizáciou spojených národov, ktorá oddeľuje obe republiky
  • dve zvrchované britské základne (Akrotiri a Dhekelia)

Celý článok...