Analýzy a publikácie

AFRIKA
ÁZIA
AMERIKA
EUROÁZIA

A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes324
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň5094
mod_vvisit_counterTento mesiac18394

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator



Hlavné zmeny v koncepcii smerovania ruskej zahraničnej politiky v ére V. Putina
Napísal: Alena ŠIMČEKOVÁ   
Štvrtok, 16.septembra 2010 - 10:18 hod.
Rok 2000 bol pre Rusko prelomový. Druhé volebné obdobie prezidenta Jeľcina sa vyznačovalo politickou nestabilitou, ekonomickým poklesom a neistotou ohľadom toho, kto nastúpi do úradu prezidenta. 9. augusta 1999 Jeľcin do úradu predsedu vlády predstavil Vladimíra Putina, ktorého prezentoval aj ako svojho potencionálneho nástupcu. Jeľcin v posledný deň roku 1999 dobrovoľne odstúpil zo svojej funkcie a zastupujúcim prezidentom sa stal Putin. Na Západe mnohí komentátori kládli dôraz na Putinovu minulosť spojenú s KGB a jeho následníckou organizáciou FSB. Naopak pre ruskú spoločnosť bola príslušnosť ku KGB znakom kvality a intelektuálnych schopností. K nárastu jeho popularity prispela vnútorná situácia v krajine. Zahájenie vojenských akcií proti svetovému terorizmu prispeli k totálnej inverzii postojov ruskej verejnosti k Čečensku.[1] Dôležitým momentom Putinových šancí stať sa prezidentom boli parlamentné voľby v decembri 1999. Mimoriadny úspech aj vďaka Putinovej podpore dosiahlo hnutie Jednotné Rusko. V prezidentských voľbách to bolo Jednotné Rusko, ktoré Putinovi prejavilo podporu. [2]

Celý článok...
 
Ako Čína vyhrala a Rusko prehralo- dve odlišné ekonomické cesty (III. čast)
Napísal: Paul R. GREGORY, Kate ZHOU   
Piatok, 25.júna 2010 - 10:30 hod.
Poďme sa pozrieť na celkom odlišné skúsenosti obidvoch krajín v oblasti medzinárodného obchodu. Tak Čína ako Rusko začínali na rovnakej pozícii. Obidvaja mali prísny systém ústredného riadenia vykonávaného monopolom zahraničného obchodu. Tak Mao ako Stalin verili v sebestačnosť a mali odpor k závislosti na iných krajinách. Sovietske Rusko vytvorilo obchodné spoločenstvo komunistických štátov vo východnej Európe, ktorým obmedzilo závislosť na Západe. Obe krajiny zmeškali mohutnú povojnovú expanziu obchodu tým, že sa obrátili dovnútra. Čínsky úspech v získavaní zahraničného kapitálu a skúseností a predaji vyrábaných produktov na zahraničných trhoch je dobre zdokumentovaný. Pevná ruka Teng Siao-Pchinga a jeho nasledovníkov v podpore čínskej globalizácie sa nedá opomenúť. Otvorenie ekonomiky svetovým trhom nie je niečo čo sa dá spraviť zdola. Čínski lídri neboli bez vzoru. Nemohli si nevšimnúť očividné zmeny neďalekých štyroch juhovýchodných ázijských tigrov. Čínsky vstup na svetový trh sa datuje okolo roku 1980, kedy boli v okolí Hong-Kongu zriadené prvé zóny voľného obchodu.
 

(Tento článok bol s láskavým dovolením autorov preložený do slovenčiny Tiborom Blažkom. Jeho anglický originál nájdete na webe Hoover Institution, ktorá patrí pod Stanfordovu univerzitu http://www.hoover.org. V slovenskom preklade bol článok prvýkrát uverejnený na http://www.exil.sk)

(I.časť , II. časť )

Celý článok...
 
Ako Čína vyhrala a Rusko prehralo- dve odlišné ekonomické cesty (II. čast)
Napísal: Paul R. GREGORY, Kate ZHOU   
Sobota, 20.februára 2010 - 22:44 hod.

Spontánne vytvorenie poľnohospodárskeho zmluvného systému znamenalo nové zdroje poľnohospodárskych produktov, ktoré ešte potrebovali vytvoriť spôsob ako ich dostať na trh. V reforme obchodu sa ruská a čínska cesta opäť rozchádzali. V čase keď sa Teng a Gorbačov dostali k moci domácemu obchodu dominovali štátne obchodné reťazce.

Rusko z veľkej časti prekonalo prídelový systém i keď Rusi museli stáť v radoch na niektoré výrobky, špeciálne alkohol. Existovali malé „neštátne“ obchodné siete. Poľnohospodári mali dovolené predávať produkty z ich súkromných pozemkov a bujnejúca „druhá ekonomika“ poskytovala tovary a služby ktoré plánovanej chýbali. Pretože sa pohybovali v tieni je ťažké porovnať príslušné hodnoty, ale vieme, že ruská tieňová ekonomika bola rozvinutá. Ak ruskí občania chceli skúseného lekára, opravu auta alebo farebného televízora obrátili sa na čierny trh.


Čína mala ešte väčšie nedostatky na trhoch. Spotrebitelia dostávali kupóny na rôzne druhy tovarov a stáli v dlhých radoch na každý nedostatkový produkt. Vo Wu-chane, provincia Chu-pej (kde jeden z autorov žil tridsať rokov), bolo viac ako 80 druhov prídelových kupónov na položky ako mydlo, kuchynský olej, mäso, vajcia, ryby, tofu, obilie, hodiny, bicykle, nábytok a zápalky. V Rusku zákazníci aspoň mohli nakupovať bez kupónov, cenou bolo státie v dlhých radoch alebo získavanie nedostatkových tovarov po „známosti“.

 

(tento článok bol s láskavým dovolením autorov preložený do slovenčiny Tiborom Blažkom. Jeho anglický originál nájdete na webe Hoover Institution, ktorá patrí pod Stanfordovu univerzitu http://www.hoover.org. V slovenskom preklade bol článok prvýkrát uverejnený na http://www.exil.sk


Celý článok...
 
Ako Čína vyhrala a Rusko prehralo- dve odlišné ekonomické cesty (I. čast)
Napísal: Paul R. GREGORY, Kate ZHOU   
Piatok, 08.januára 2010 - 11:47 hod.

Jednej tmavej novembrovej noci roku 1978 osemnásť čínskych roľníkov z dediny Siaogang v provincii Anhui tajne rozdelilo spoločnú pôdu na obrábanie jednotlivým rodinám, s tým, že prebytok po splnení štátnych kvót si môžu nechať. Takéto rozdelenie bolo protizákonné a veľmi nebezpečné, ale roľníci cítili, že stojí za to podstúpiť takéto riziko. Načasovanie je pre náš príbeh podstatné. Roľníci konali mesiac pred „reformným“ zjazdom strany. Takto, bez fanfár, začala ekonomická reforma, ako sa spontánne šírilo delenie pôdy do ďalších dedín. Jeden roľník povedal: „Keď jedno kura dostane mor dostane ho celá dedina. Keď ho má jedna dedina nakazí sa celá krajina.“

O desať rokov neskôr, v auguste 1988, Michail Gorbačov zrušil päťdesiatročný zákaz súkromného poľhospodárstva, ponúkajúc päťdesiatročné prenájmy rodinám roľníkov, ktorí by si ich následne na základe zmluvy so štátom odpracovali. Máloktorí sa na to dali, ruskí roľníci boli príliš zvyknutí na šedivý ale stabilný život na štátnych majetkoch alebo družstvách. Takto začala reforma poľnohospodárstva v sovietskom Rusku.
Výsledky v týchto dvoch krajinách ani nemohli by odlišnejšie.

(tento článok bol s láskavým dovolením autorov preložený do slovenčiny Tiborom Blažkom. Jeho anglický originál nájdete na webe Hoover Institution, ktorá patrí pod Stanfordovu univerzitu http://www.hoover.org. V slovenskom preklade bol článok prvýkrát uverejnený na http://www.exil.sk)

 

 

Celý článok...
 
Ruská zahraničná politika pred Putinom - éra Jeľcina
Napísal: Alena ŠIMČEKOVÁ   
Sobota, 14.februára 2009 - 13:53 hod.

Úvod

 

Ruská federácia sa po nástupe Vladimira Putina k moci stáva čoraz silnejším a sebavedomejším aktérom medzinárodnej politiky. Putinovi sa venovali už stovky kníh a článkov, menej sa však už hovorí o ruskej zahraničnej politike za čias Borisa Jeľcina. Túto prácu uvádzame ako úvod k rozsiahlej analýze ruskej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorú Project ARES uverejní na jar 2009.

 

Celý článok...