menu_eastAfrica



Profil krajiny - Eritrea
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Utorok, 13.novembra 2007 - 15:33 hod.

ImageBitka pri Adue v roku 1896, v ktorej boli Taliani porazení, predstavovala posledné vzpriečenie sa domorodého obyvateľstva voči západnému vykorisťovaniu. Následná Zmluva z Wuchaly medzi Talianskom a Etiópiou znamenala pre Eritreu stratu úrodných polí. Ostatné časti zostali pod talianskou nadvládou. Taliani priniesli do zaostalého štátu (na tú dobu) vyspelú techniku, stavali agrokultúrne a zdravotnícke zariadenia a vybudovali infraštruktúru.


Zvrat nastal v roku 1922, keď sa v Taliansku odohral Mussoliniho pochod na Rím, a tým sa zmenila koloniálna moc v Eritrey. V roku 1938 sa Eritrea nedobrovoľne stáva centrom Talianskej východnej Afriky. V roku 1941 Veľká Británia po bitke pri Kerene dobyla späť územia stratené počas talianskej ofenzívy a vyhlásila v nich stanné právo. Avšak Etiópia formálne začlenila Eritreu do svojho územia. Po konečnej porážke Talianska v druhej svetovej vojne (boje v mnohých miestach trvali až do roku 1945), bola infraštruktúra i úrodná pôda zničená. Namiesto rokov obnovy nasledovali roky drancovania britskou armádou (1945-1950).

 

Celý článok...
 
Profil krajiny - Etiópia
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Utorok, 13.novembra 2007 - 15:38 hod.

ImagePo britskej invázii do Etiópie a skupovaní pozemkov talianskymi koncernmi, došlo k úplnému nadviazaniu obchodných ciest medzi Etiópiou a Talianskom. V bitke pri Gallabate sú etiópsky derviši pod vedením Zeki Tumala na hlavu porazení. Nasledovala  Zmluva z Wuchaly medzi Talianskom a Etiópiou, ktorej sa taliansky kráľ Ján IV. už nedožil, zomiera na následky z bitky. V roku 1896 po bitke pri Adue sú Taliani porazení.

Počas prvej svetovej vojny sa cisárovnou stáva Zauditu. Po jej smrti v roku 1930 je Haile Selassie korunovaný za nového cisára Etiópie. Anektuje kráľovstvo Jimma. V rokoch 1935-1936 Etiópiu obsadilo a neskôr anektovalo Taliansko. Po faktickej porážke Talianov v druhej svetovej vojne je Etiópia vrátená cisárovi Selassiovi. Zvrhnutie Mussoliniho predstavovalo koniec pre fašistické Taliansko a Etiópia mohla formálne začleniť Eritreu do svojho územia.


Celý článok...
 
Profil krajiny - Somálsko
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Utorok, 13.novembra 2007 - 15:44 hod.

ImageV roku 1896 sa odohrala bitka pri Adue, kde boli Taliani porazení. Tým sa začalo povstanie somálskej resistance proti západným okupantom pod vedením náboženského vodcu Sayyida Mohameda Abduláha Hasana. Rozbroje však začali aj medzi africkými krajinami navzájom. Cisár Etiópie Menelik II. začal s príchodom nového storočia (1900) okupáciu oblasti Ogaden.


V roku 1920 došlo k bombardovaniu dervišských osád, po ktorom Hasan uteká z krajiny. O tri roky neskôr Somálsko navštívil taliansky guvernér Cézar Maria de Vecchi. Následne splnomocnený Musoliniho komisár E. Coronaro dáva kráľovi Hobyov Osmanovi ultimátum, aby odzbrojil svoje vojsko a vzdal sa talianskej vláde. Po vypršaní ultimáta talianské vojská obsadzujú severo-východné sultanáty. Konflikt sa končí po bitkách pri Iskushubane a Majeerteene, talianska armáda zároveň obsadila severný sultanát Somaliland. V roku 1936 Mussolini vytvára nové talianske impérium „Africa Orientale Italiana.“

Celý článok...