A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes412
mod_vvisit_counterVčera1002
mod_vvisit_counterTento týždeň3530
mod_vvisit_counterTento mesiac24129

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Fotoreportáže
Strategický raketový systém TOPOL v múzeu
Napísal: Ivan JÁGERSKÝ   
Sobota, 18.októbra 2008 - 18:59 hod.
ImagePrvýkrát v histórii je v Múzeu delostrelectva  v Petrohrade vystavený strategický balistický raketový systém, konkrétne ruský TOPOL. Systém môže byť rýchlo rozmiestnený kdekoľvek podľa potreby a je schopný zasiahnúť želaný cieľ prakticky na akúkoľvek vzdialenosť. Normálne systém zahŕňa celkovo šesť vozidiel, vystavený obsahuje tri- vozidlo podpory a logistického zabezpečenia, komunikačné vozidlo a nakoniec samotnú mobilnú odpaľovaciu základňu. Systém TOPOL bol zaradený do služby v roku 1985 a v priebehu najbližších rokov bude postupne nahradený modernizovaným systémom TOPOL-M.
Celý článok...
 
Medzinárodná výstava obranného priemyslu IDEB 2008
Napísal: Jakub HORVÁTH   
Streda, 14.mája 2008 - 16:23 hod.

V dňoch 28.až 30. apríla 2008 sa v priestoroch bratislavskej Incheby konala medzinárodná výstava obranného priemyslu IDEB 2008. Tohto ročníka výstavy sa zúčastnil rekordný počet vystavovateľov. Výstava bola mimoriadne dôležitá najmä kvôli tomu, že sa blíži obdobie nákupu nových zbraňových sytémov pre slovenskú armádu. Tieto nákupy by mali umožniť našim ozbrojeným silám úspešne pôsobiť nielen doma, ale najmä v zahraničných misiách, ktoré sú charakteristické pre globálne bezpečnostné prostredie na začiatku 21. storočia.  

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
 

Výstava IDEB 2008 bola slávnostne otvorená dňa 28. apríla prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom, ministrom obrany Jánom Baškom a generálnym riaditeľom akciovej spoločnosti Incheba Alexandrom Rozinom. Na slávnostnom otvorení sa okrem toho zúčatnil aj minister vnútra, náčelník generálneho štábu, predstavitelia ministerstva obrany, ministerstva zahraničných vecí, policajného zboru SR, veľvyslanci a ďalší odborníci v oblasti obrany a bezpečnosti. Výstavu samotnú sprevádzalo viacero podujatí, medzi inými konferencia Ofsety na Slovensku – Budúcnosť polupráce v obrannom a bezpečnostnom priemysle, či konferencie Bezpečne spolu II. - Informačné a komunikačné technológie v procese budovania bezpečnej Európy. Tieto podujatia sa stali hlavným bodom programu pre mnoho odborníkov z oblasti obrany, ktorí sa na výstave zúčastnili.

05.jpg
06.jpg
07.jpg
09.jpg
 

V priestoroch Incheby sa predstavilo spolu 265 vystavovateľov, z ktorých bolo až 195 zo zahraničia. Tento počet predstavuje nárast o štrvrtinu oproti poslednej výstave IDEB v roku 2006. Najviac vystavovateľov zo zahraničia bolo z Českej republiky, pričom na výstavnej ploche bolo spolu zastúpených 26 krajín. Výstava IDEB sa skladala z niekoľkých častí. Najviac priestoru mala k dispozíci slovenská armáda, ktorá na otvorenej aj zastrešenej ploche Incheby predstavila svoje najmodernejšie mobilné zbraňové a podporné systémy. Na otvorenej ploche tak bolo možné vidieť najnovší 155mm mobilný delostrelecký systém ZUZANA, postupne zavádzaný do našej výzbroje, ďalej mobilný protilietadlový raketový komplet S-300 s radarom ST-68M, mobilný komunikačný systém MOKYS, ktorý je v štádiu skúšok, obrnené vozidlá TATRAPAN, modernizovaný vrtulník Mi-17 Leteckej a záchrannej pátracej služby atď. Zastúpené boli aj ozbrojené sily našich partnerov v Severoatlantickej aliancii Maďarska, Českej Republiky a Poľska.

V zastrešených priestoroch haly B0 sa nachádzalo hneď niekoľko stánkov, predstavujúcich činnosť rôznych útvarov armády, ministerstva obrany, ale aj policajného zboru a ministrerstva vnútra, vrátane vojenskej aj policajnej techniky, či už išlo o obrnené vozidlo pechoty BVP-2, niekoľko verzii transportéru Aligátor alebo rôznu policajnú výstroj.

10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
 

Ostatné tri haly boli venované zbrojárskemu a obrannému priemyslu. Zastúpenie tu mali firmy predávajúce celé spektrum vojenského materiálu od oblečenia a výstrojových doplnkov až po transportné lietadlá. Najdôležitejšie samozrejme boli expozície firiem, ktoré sa snažia presadiť svoje produkty vo výberových konaniach, ktoré bude Slovenská republika realizovať v blízkej budúcnosti. Ide najmä o druhy techniky, ktoré naša armáda prioritne potrebuje: taktické dopravné lietadlá, obrnené transportéry, terénne vozidlá a radary stredného a dlhého dosahu. Z tohto dôvodu boli zaujímavé najmä expozície výrobcov týchto druhov vojenskej techniky.

Fínska spoločnosť PATRIA v spolupráci so svojimi poľskými kolegami predstavila svoj osemkolesový obrnený transportér, vynikajúci svojou univerzálnosťou, ktorý by sa mohol stať náhradou našich beznádejne zastaralých obrnených vozidiel OT-64. Ďalším záujemcom je v tomto smere rakúska spoločnosť STEYR, ktorej kvalitné obrnené vozidlá Pandur budú pravdepodobne zaradené do výzbroje armády ČR. Dá sa očakávať, že súboj týchto dvoch výrobcov o trhy v strednej Európe bude pokračovať aj v blízkej budúcnosti. Ďalším zaujímavým vystavovateľom bola spoločnosť EADS. Tá predstavila vo svojom stánku okrem iného aj taktické dopravné lietadlá CASA C-295, teda typ, ktorý zodpovedá potrebám našich ozbrojených síl, a ktorý s úspechom slúži alebo bude slúžiť v siedmich krajinách sveta. Veľmi zaujímavým bol aj stánok spoločnosti BAE Systems. Táto spoločnosť predstavuje pioniera v oblasti ofsetových obranných konktraktov na Slovensku. Podieľala sa na vývoji a produkcii mobilného komunikačného systému MOKYS, ktorý je momentálne v štádiu vojskových skúšok. Akvizícia tohto systému je najvýznamnejšou za obdobie posledných rokov a v prípade úspešného absolvovanie vojskových skúšok a nákupu by získala naša armáda plnohodnotný a moderný komunikačný systém v štandarde NATO. BAE Systems v rámci tohto projektu zároveň ponúka moderné obrnené vozidlo GR-32, zodolnené voči mínam. V rámci celého projektu je mimoriadne dôležitá skutočnosť, že značná časť systému je vyrábaná slovenskými spoločnosťami alebo v spolupráci s nimi.

14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
 

Slovenský zbrojárenský priemysel zastupovali spoločnosti, ktoré v minulosti aj súčasnosti pracujú na modernizačných alebo akvizičných projektoch našej armády. Z najdôležitejších možno spomenúť  stánok DMD Group, ktorý zastrešil podniky ZTS-Špeciál a.s. Dubnica nad Váhom, KONŠTRUKTA Defence, a.s. a ZVS Holding a.s. Svoje produkty vo vlastnom stánku predstavila aj spoločnosť Kerametal.

Ďalšími dôležitým vystavovateľom bola spoločnosť Tanax Trucks, ktorá má v ponuke nákladné vozidlá MAN a AKTIS, ktorého nová verzia 4x4 1R-08 dominovala jej stánku. Svoje osobné a nákladné obrnené aj neobrnené vojenské vozidlá predstavila aj spoločnosť Iveco. Svoje nové alebo modernizované dopravné prostriedlky predstavili aj spoločnosti Tatra, Movag, Mercedes, Land Rover atď. Zastúpené, aj keď možno iba v symbolickom duchu, boli aj spoločnosti z východu. Svoj stánok na výstave mala napríklad spoločnosť venujúca sa opravám a údržbe vozidiel BTR a BRDM. Vo všeobecnosti však bola prítomnosť spoločností z východu veľmi malá, čo je dôsledkom jasnej strategickej orientácie Slovenska v otázke nákupu nových zbraňových systémov. Pomerne široké bolo zastúpenie výrobcov vojenského oblečenia a výstroje. V tomto smere Slovenská republika dlhodobo zaostáva za svojimi spojencami, dokonca aj kajinami regiónu. Najmä české spoločnosti na výstave predstavili svoje špičkové oblečenie a výstroj, ktoré by značne uľahčili službu nejednému slovenskému profesionálnemu vojakovi. Hlasy volajúce po zavedení nového oblečenia a výstroje sa už dlhodobo objavujú na všetkých stupňoch armády. Niektoré produkty prezentované na výstave IDEB by určite napomohli definitívnemu vyriešeniu tohto problému.       

18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
 

Foto: MARIANNA KYSELOVÁ
 < Spustite fotoprezentáciu >

 

 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 9 - 10 z 10