A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes147
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4917
mod_vvisit_counterTento mesiac18217

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Analýza: Zahraničná politika USA v Kolumbii
Napísal: Jana ŠINÁKOVÁ   
Pondelok, 14.apríla 2008 - 08:56 hod.
Obsah článku
Analýza: Zahraničná politika USA v Kolumbii
Kolumbia - história a súčasnosť
Americká pomoc Kolumbii v boji proti drogám a teroristickým skupinám
Vybrané aspekty zahraničnej politiky Spojených štátov amerických v Kolumbii
Záver







Úvod


V súčasnosti je Kolumbia notoricky známa pre svoju participáciu na svetovej produkcii nezákonných narkotík, do ktorej prispieva výraznou čiastkou najmä čo sa týka pestovania koky a následnej výroby kokaínu. Narkotiká však nie sú jediným vážnym problémom, ktorý sužuje Kolumbiu. Sú ním aj ozbrojené skupiny, ktoré Ministerstvo  zahraničných vecí Spojených štátov amerických klasifikuje ako teroristické, a ktoré sú zodpovedné za obrovské neprávosti páchané na obyvateľstve a vážne porušovanie ľudských práv.

Po udalostiach z 11. septembra 2001 sa pozornosť Spojených štátov Amerických zamerala na boj proti terorizmu a do popredia vystúpili štáty ako Afganistan a Irak. Zvýšený záujem o tieto krajiny viedol k zníženiu počtu prác, ktoré sa zaoberali stavom v Kolumbii, a preto väčšina vedeckých prác a analýz bola napísaná pred rokom 2001. Napriek tomu je dostupnosť materiálu k tejto téme veľmi dobrá.

V prvej kapitole svojej analýzy som sa zamerala na východiská vedúce k porozumeniu súčasnej situácii v Kolumbii, najmä na vývoj politickej situácie v krajine po vzniku samostatnej Kolumbie, na charakteristiku gerilových skupín a na teoretické prístupy, ktoré prevládajú v súčasnosti pri skúmaní implementácie zahraničnej politiky Spojených štátov v Kolumbii.

V druhej kapitole som preskúmala americkú pomoc poskytovanú Kolumbii v boji proti drogám a proti teroristickým skupinám. Venujem sa tu krátko počiatkom angažovania sa Spojených štátov v krajine, pričom najväčší dôraz je kladený na obdobie od 90. rokov 20. storočia po súčasnosť, dvom konkrétnym systémov implementácie politiky – Plán Kolumbia, ktorý bol vyhlásený americkým prezidentom Billom Clintonom a Andská protidrogová iniciatíva, ktorá bola vyhlásená prezidentom Georgeom Bushom a praktickému uskutočňovaniu týchto systémov v danej oblasti.

Tretia kapitola sa zaoberá vybranými aspektmi zahraničnej politiky Spojených štátov amerických v Kolumbii, ktoré som považovala za dôležité, konkrétne dohodou na podporu obchodu, snahou o ochranu ľudských práv a strategickou pozíciou Kolumbie ako dodávateľa ropy do Spojených štátov. V tejto kapitole som sa tiež venovala zmene, ktorá nastala v americkej politike po voľbách v roku 2006.

Prostredníctvom vypracovania tejto analýzy som sa snažila priblížiť a zhodnotiť reálnu situáciu v oblasti poskytovania pomoci zo strany Spojených štátov amerických  v Kolumbii, analyzovať problémy, ktoré sa v rámci problematiky vyskytujú a navrhnúť riešenia pálčivých otázok.

Súvisiace články
  


 
< Predchádzajúca