Profil krajiny - Čínska ľudová republika
Napísal: Lukáš MORAVČÍK   
Utorok, 07.októbra 2008 - 16:40 hod.
Obsah článku
Profil krajiny - Čínska ľudová republika
Strana 2
Gegrafické vymedzenie
Obyvateľstvo
Hospodárstvo
Aktuálne koflikty - krízy

  

 

5. Hospodárstvo 

Čínska ekonomika sa počas posledného štvrťstoročia zmenila z centrálne plánovaného systému, ktorý bol uzavretý voči medzinárodnému obchodu k viac trhovo orientovanému hospodárstvu, ktoré má rýchlo rastúci súkromný sektor a je hlavným hráčom globálnej ekonomiky. Tieto zmeny boli umožnené predovšetkým vďaka sérií reforiem, ktorá začala na konci 70-tych rokov rušením kolektivistického poľnohospodárstva a postupne sa zamerala na znižovanie úlohy štátu pri riadení hospodárstva a celkovú liberalizáciu trhu. Vo všeobecnosti boli tieto reformy implementované postupne, a ich pozitívny dopad sa v súčasnosti prejavuje na viac ako 10-násobnom náraste HDP oproti roku 1978.

Po dlhoročnom udržiavaní svojej meny v úzkom napojení na americký dolár, zhodnotila Čína v júli 2005 svoju menu o 2,1% proti doláru a prešla na systém výmenných kurzov, ktorý berie ako referenciu kôš mien. Kumulatívne zhodnotenie čínskej meny renminbi (používa sa aj označenie yuan - CNY) voči americkému doláru dosiahlo v januári 2008 od obdobia, kedy bola prerušená viazanosť na dolár hodnotu 15%.  

Pri meraní na základe parity kúpnej sily bola Čína v roku 2007 druhou najväčšou ekonomikou na svete po Spojených štátoch, pri hodnotení z hľadiska HDP per capita je však stále krajinou s priemernými príjmami.

V roku 2007 narástol ročný prílev priamych zahraničných investícií na 75 miliárd dolárov.  Čínska vláda pri hospodárskom rozvoji v súčasnosti čelí niekoľkým výzvam: 

  • udržanie adekvátneho rastu pracovných príležitostí pre desiatky miliónov robotníkov, ktorí boli nútení odísť zo štátom vlastnených podnikov, pre migrantov a ďalšie prírastky k pracovnej sile,
  •  znížiť mieru korupcie a ďalších ekonomických zločinov,
  • zmierniť škody na životnom prostredí a sociálne konflikty, spôsobené rýchlou transformáciou ekonomiky. 

Ekonomický rast je rýchlejší v pobrežných provinciách ako vo vnútrozemí a kvôli práci sa do mestských oblastí presťahovalo okolo 200 miliónov ľudí.

Jedným z demografických dôsledkov politiky „jedného dieťaťa“ uplatňovanej od roku 1979 je, že čínska populácia je v súčasnosti jedna z najrýchlejšie starnúcich vo svete.

Ďalším dlhodobým problémom je znečistenie životného prostredia a strata poľnohospodárskej pôdy v dôsledku hospodárskeho rozvoja.  

  • HDP - (parita kúpnej sily) 6,991 trilióna dolárov (2007 - odhad)
  • HDP - (oficiálny kurz) 3,251 trilióna dolárov (2007 - odhad)
  • HDP - miera rastu  11,4% (2007 - odhad)HDP - per capita 5,300 dolárov (2007 – odhad)