A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1219
mod_vvisit_counterVčera1237
mod_vvisit_counterTento týždeň5574
mod_vvisit_counterTento mesiac26173

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Analýza : Somálsko - vojna klanov a radikálny islamizmus
Napísal: Oliver ÉDER   
Utorok, 04.decembra 2007 - 16:47 hod.
Obsah článku
Analýza : Somálsko - vojna klanov a radikálny islamizmus
Stručná etnická a historická charakteristika Somálska
Režim Siada Barreho a jeho pád
Občianska vojna
Islamistická hrozba
Pravdepodobné budúce postoje interných a extérnych aktérov









I. Stručná etnická a historická charakteristika Somálska


1. Obyvateľstvo

Podľa údajov OSN z roku 2007 v Somálsku žije 10,7 milióna obyvateľov. Z etnických skupín tvoria 85% Somálčania a 15% je zastúpených etnickou skupinou Bantu a ďalšími nesomálskymi skupinami. Somálčania sú pôvodom Hamiti s cushitskou kultúrou. Predkovia Somálčanov sa prisťahovali na dnešné územie Somálska z rovníkovej oblasti afrických jazier a usadili sa na území dvoch somálskych riek, kde sa zmiešali s pastierskymi skupinami, ktoré pochádzali z Arabského polostrova, Perzského zálivu a pravdepodobne aj z juhovýchodnej Ázie.  Etnickí Somálčania sú rozdelení do dvoch hlavných rodinných klanov Samal a Saab, ktoré majú subklany a ďalšie malé skupiny. Rodinný klan Samal sa skladá z nasledovných klanov: Darod (subklany Majerteen, Marehaan, Ogadeni), Isaaq, Hawiye (subklany Habar Gadir a Abgaal) a Dir. Príslušníci rodinného klanu Samal sú v podstate nomádi alebo polokočovní pastieri. Rodinný klan Saab sa skladá z klanov: Rahanweyn, Digil a z ďalších menších skupín. Jeho členovia sú najmä farmári a usadení chovatelia dobytku. Okrem pôvodného domorodého obyvateľstva v Somálsku žijú aj skupiny Arabov, Talianov, Pakistancov, Indov. Taliani sú predovšetkým zamestnaní ako učitelia, obchodníci a pestovatelia banánov, kým Arabi, Pakistanci a Indovia sú najmä majiteľmi obchodov.

Image

2. Historické pozadie

V staroveku bolo územie súčasného Somálska označované starými Egypťanmi ako Punt. Od 2. stor. n.l do 7. stor. n.l. patrila jeho časť do kráľovstva Aksum, ktoré bolo mocným obchodným centrom kontrolujúcim Etiópsku vysočinu a pobrežie Červeného mora. Práve aksumský kráľ Ezana v roku 333 n.l. konvertoval na kresťanstvo, ktoré v krajine začali šíriť dvaja mladíci zo Sýrie menom Aedisius a Frumentius. Cirkev aksumitského kráľovstva sa vyvinula do Abyssinianskej cirkvi súčasnej Etiópie.

V 7. stor. sa pozdĺž pobrežia Adenského zálivu v priestore severozápadného Somálska usadili arabské kmene, ktoré založili sultanát Adal, ktorého centrom bolo prístavné mesto Zeila. Tieto kmene začali v Africkom rohu šíriť islam sunnitskej vetvy. Na území súčasnej Etiópie však stále pretrvalo ako dominantné náboženstvo kresťanstvo. Etiópski kresťanskí panovníci šalamúnskej dynastie (potomkovia kráľovskej aksumitskej dynastie) viedli časté vojny s islamskými vojskami sultanátu Adal, ktorý sa počas 16. stor. rozpadol na niekoľko malých nezávislých štátov, z ktorých mnohým vládli somálski panovníci. Spomínaná oblasť sa následne dostala pod kontrolu Osmanskej ríše. Do regiónu začala postupne prenikať aj Veľká Británia keď sa v roku 1839 chopila kontroly nad prístavným mestom Aden v súčasnom Jemene. Britský protektorát s oficiálnym názvom Britský Somaliland bol v Somálsku vyhlásený v roku 1887.

Taliansko sa začalo o Somálsko zaujímať koncom 19. stor. V roku 1936 Taliansko spojilo Taliansky Somaliland, Eritreu a Etiópiu do koloniálneho štátu Talianska východná Afrika4. V roku 1940 sa talianskej armáde podarilo obsadiť Britský Somaliland, ktorý bol však o rok neskôr dobytý späť britskými silami. Po vojne v roku 1947 muselo Taliansko svoje koloniálne dŕžavy v Somálsku odovzdať Veľkej štvorke (USA, Veľká Británia, Francúzsko, ZSSR). Do roku 1948 sa veľmoci nedokázali zhodnúť na otázke správy Somálska a problém posunuli Valnému zhromaždeniu OSN, ktoré schválilo plán nezávislosti pre Taliansky Somaliland do roku 1960. Do tej doby malo územie kontrolovať Taliansko ako poručnícke územie OSN.  Veľká Británia sa v roku 1960 stiahla z Britského Somalilandu, aby umožnila svojmu protektorátu spojiť sa s Talianskym Somalilandom a tak vytvoriť nový štát Somálčanov - Somálsko.

Súvisiace články