A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes398
mod_vvisit_counterVčera1002
mod_vvisit_counterTento týždeň3516
mod_vvisit_counterTento mesiac24115

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Analýza: Afganistan - história a súčasnosť
Napísal: Ivan JÁGERSKÝ   
Pondelok, 10.decembra 2007 - 09:20 hod.
Obsah článku
Analýza: Afganistan - história a súčasnosť
Geografické údaje a etnografická chrarakteristika
Historický vývoj a geopolitické zmeny do roku 1979
Vývoj situácie po roku 2001
Klúčové problémy súčasného Afganistanu a možnosti ich riešenia
Image






Afganistan má dôležitú polohu medzi strednou Áziou na severe a indickým subkontinentom na juhu, preto o toto územie mali v priebehu dejín eminentný záujem viaceré ríše a ich silné armády. Afganistan je krajina kontrastov. Tvoria ju trávnaté náhorné plošiny, kamenisté púšte a vysoké horské štíty. Tri štvrtiny jeho územia pokrýva nedostupný terén.

Pre Afganistan je typická výrazná rodová fragmentácia a súperenie medzi jednotlivými mocenskými subjektami, ktoré sú hlavnou prekážkou na ceste ku stabilite a konsolidácii. Jeho politický systém, ekonomiku a infraštruktúru značnou mierou poznačila vonkajšia izolovanosť zo strany zainteresovaných veľmocí, v novších dejinách Sovietska intervencia v rokoch 1979-1989 a následný vyčerpávajúci dlhoročný vnútorný ozbrojený konflikt.

Roku 1996 sa navyše k moci dostali nekompromisné talibanské milície a afgánska izolovanosť sa ešte prehĺbila. Prísne sa začalo dohliadať na dodržiavanie zásad islamského odievania a správania, ženy mali iba málo práv a možností, stal sa štátom vydedencov.. V decembri 2001 bol režim Talibanu zvrhnutý a v krajine sú od vtedy prítomné medzinárodné sily pod vedením Severoatlantickej aliancie.

Súčasná situácia v Afganistane predstavuje jeden z najzložitejších problémov, ktoré pred medzinárodným spoločenstvom stoja a môžeme povedať, že sa vzhľadom na naše členstvo v NATO priamo dotýka aj nás a preto by mal byť aspoň okrajovo v centre nášho záujmu.     

V mojej práci sa budem venovať zdôrazneniu určitých špecifík, charakteristických pre túto krajinu, podám stručný prehľad o fyzicko-geografickej, ekonomickej a spoločenskej charakteristike, ako aj histórii popretkávanej množstvom nepokojov a konfliktov. Cieľom nie je detailné skúmanie udalostí a údajov, ale podanie uceleného a prehľadného obrazu o Afganistane. V závere sa snažím o analýzu súčasnej situácie a možností ďalšieho vývoja.

Súvisiace články


 
< Predchádzajúca