A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes730
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4605
mod_vvisit_counterTento mesiac17905

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Publikácia: Taliban a produkcia ópia
Napísal: Ivan JÁGERSKÝ   
Piatok, 14.decembra 2007 - 17:57 hod.
Obsah článku
Publikácia: Taliban a produkcia ópia
Pôvod hnutia a jeho osud po 11.septembri 2001
Taliban a produkcia ópia
Farmári a bojovníci
Dimenzie boja proti produkcii narkotík





3. Farmári a bojovníci


Z celkovej afgánskej produkcie ópia je 21% pašovaných smerom na sever cez Strednú Áziu. Asi 31% putuje priamo do Iránu a zvyšok opúšťa Afganistan cez jeho 2430 kilometrov dlhú hranicu s Pakistanom. Náročný terén, korupcia a nepokoje spôsobujú, že je takmer nemožné túto oblasť kontrolovať.

ImageV praxi je veľmi ťažké rozlíšiť kriminalitu, ekonomické potreby farmárov, nárast zdrojov povstaleckých skupín a štátnu spoluúčasť. Avšak oddelenie týchto faktorov pomôže vytvoriť efektívnu taktiku boja proti povstalcom, predovšetkým v súvislosti so vzájomnou väzbou drogovej produkcie a Talibanu. Podľa predstaviteľov OSN, ktorí monitorovali v krajine uplatňovanie práva je symbióza medzi narko produkciou a Talibanom čoraz výraznejšia. Niektoré jednotky Talibanu sa tak popri bojových akciách venujú v rovnakej miere aj pestovaniu ópia a organizovaniu obchodu s ním. Pre niektoré oblasti má Taliban vypracované detailné stratégie spájajúce ozbrojené akcie s nadviazaním kontaktov s pestovateľmi ópia. Práve nestabilita vytváraná akciami Talibanu prospieva týmto vzťahom a celému obchodu.

Prieskum Senliskej rady, poradného fóra pre drogovú problematiku, uvádza, že Taliban poskytuje “spriazneným farmárom” mesačnú podporu vo výške 200-600 USD a takisto sa mu darí do svojich radov regrutovať mladých miestnych chlapcov za žold približne 20 USD/deň. Títo však nie sú ortodoxní ideologiskí bojovníci, ale predovšetkým nezamestnaní mladí muži, ktorých jediným východiskom je práve Taliban. Ich životnosť však nie je veľmi dlhá, ako druhoradí členovia sú využívaní takmer výhradne na samovražedné útoky a čiastočne na asistenciu pri pestovaní ópia.

Typická je aj sezónna migrácia v čase zberu úrody, ktorá pre Taliban znamená lacnú pracovnú silu pri zbere a ochrane úrody. Taliban sa potom sústredí výlučne na zabezpečenie kontroly nad územím v ktorom zber prebieha. V týchto oblastiach môžeme pozorovať značný nárast aktívnych aj pasívnych útokov, ktoré takmer znemožňujú akékoľvek rekonštrukčné úsilie. Aj preto je ťažké vytvoriť alternatívne zdroje prijímov pre miestne obyvateľstvo a farmárov, ktorí sa stávajú žoldniermi a farmármi-bojovníkmi, navyše čelia strachu z odplaty Talibanu ak by si vybrali inú alternatívu. Je známych niekoľko takýchto prípadov, kedy Taliban nútil farmárov k produkcii ópia pod hrozbou vyvraždenia celej rodiny.


Podľa správy predstaviteľov Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) je Taliban momentálne vo fáze úplnej finančnej závislosti na prijímoch z produkcie ópia. Najnižší odhad týchto prijímov je odhadovaný na úrovni 10 miliónov USD, pričom väčšina odborníkov sa prikláňa až k sume 20 miliónov USD. Taktiež boli zaznamenané prípady spolupráce medzi povstaleckými skupinami a organizovaným zločinom. Jedným z nich je aj tajná dohoda o zbavení niektorých farmárov ich pôdy a zastrašovaní ak sa nebudú podieľať na produkcii ópia. V praxi táto spolupráca spočíva predovšetkým v maximálnom využití ich kapacít - priekupníci dodávajú peniaze, vozidlá či zásoby materiálu a Taliban poskytuje ozbrojenú ochranu.

Synergia medzi politicky motivovaným bojom a ekonomickými záujmami je výrazná a preto by mali byť spojené aj stratégie oboch vládnych kampaní- protidrogovej a protiteroristickej. V celom Afganistane je v prevahe skôr ekonomická kriminalita než sympatie a spolupráca s povstalcami, hoci oba faktory prispievajú rovnakou mierou k celkovej bezprávnosti. Pokiaľ ide o Taliban, jeho závislosť na ópiovej ekonomike môžeme považovať za oboje- silnú stránku i slabinu. Zredukovanie prijímov napríklad výrazne znemožňuje regrutačnú schopnosť hnutia a môže znamenať šancu pre afgánsku vládu a medzinárodné spoločenstvo na získanie vojenskej prevahy a následnú ekonomickú obnovu spojenú s vytváraním pracovných miest.

Súvisiace články


 
< Predchádzajúca