A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes557
mod_vvisit_counterVčera1237
mod_vvisit_counterTento týždeň4912
mod_vvisit_counterTento mesiac25511

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Komentár: Fakty o jadrovom programe KĽDR
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Sobota, 05.januára 2008 - 21:00 hod.
Obsah článku
Komentár: Fakty o jadrovom programe KĽDR
Počiatky krízy
Prvé komplikácie
Test
Reakcie sveta






Počiatky krízy


Po rokoch stalinistickej diktatúry Kim Ir-Sena, ktorý vládol od roku 1948 až do roku 1994 (otca súčasného vládcu Kim Čong-Ila), bola ekonomika krajiny koncom Studenej vojny, a teda na začiatku 90. rokov v dezolátnom stave. Na druhej strane o to početnejšia bola armáda a odhodlanie (zvlášť po páde Sovietskeho zväzu) vybudovať účinný obranný mechanizmus. Tento mechanizmus mal garantovať prežitie režimu za každých okolností. Myslím, že nikomu nebudeme protirečiť, ak povieme, že takým mechanizmom sa stala výroba jadrovej bomby.

ImageSpojené štáty a ďalšie krajiny si tohto zbrojného programu všimli a roku 1992 bola za medzinárodnej asistencie uzavretá Dohoda o kórejskom polostrove bez jadrových zbraní (nuclear-free Korean peninsula). V roku 1994 kvôli medzinárodnému tlaku KĽDR pristúpila k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (Nuclear Weapons Non-Proliferation Treaty ).

Akousi náhradou za zmrazenie zbrojného programu a otvorenú inšpekciu všetkých zariadení malo byť postavenie dvoch bezpečných reaktorov na ľahkú vodu medzinárodným konzorciom Kedo v meste Kumho a dodávky ťažkého vykurovacieho oleja zo Spojených štátov. Dodávky plynuli podľa plánu, avšak výstavba reaktorov stále nie je ukončená.

Súčasná kríza sa začala v roku 2002. V januári toho roku americký prezident George W. Bush začlenil KĽDR do známej „osi zla“ a vzťahy medzi obidvomi štátmi sa zhoršili. 16. októbra Spojené štáty oznámili, že Severná Kórea v rozhovoroch pripustila existenciu tajného programu na výrobu bomby. Znamenalo by to, že v prípade preukázania pravdivosti tvrdenia, by porušila Zmluvu o nešírení jadrových zbraní...
 
Súvisiace články


 
< Predchádzajúca