A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes478
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4353
mod_vvisit_counterTento mesiac17653

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Komentár: Fakty o jadrovom programe KĽDR
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Sobota, 05.januára 2008 - 21:00 hod.
Obsah článku
Komentár: Fakty o jadrovom programe KĽDR
Počiatky krízy
Prvé komplikácie
Test
Reakcie sveta






Prvé komplikácie

V prvých dňoch sa KĽDR správala pomerne ústretovo. Oznámila že umožní IAEA inšpekciu zbrojných zariadení. No potom náhle zaujala dvojaké stanovisko. Odvolávajúc sa na prejav dobrej vôle, predstavitelia štátu vyhlásili, že KĽDR je ochotná od programu odstúpiť, ak USA nezastavia humanitárnu pomoc a podpíšu s KĽDR Pakt o neútočení (non-aggression pact). Zároveň tvrdošijne bránili právo každej krajiny vyvíjať jadrové zbrane.


Následne Kórea vyhlásila, že USA nedodržali svoju časť dohody z roku 1994, pretože výstavba jadrových reaktorov na ľahkú vodu konzorciom Kedo mešká niekoľko rokov za plánom. Stavba mala byť dokončená už v roku 2003 a stav prác tomu nezodpovedal. Z toho dôvodu KĽDR necítila povinnosť držať sa svojej časti dohody.

USA prešli do protiútoku a vyhlásili, že v decembri nedodajú už žiadny vykurovací olej, ak Kórea neodstúpi od jadrového programu. Začiatkom decembra KĽDR odmietla povoliť inšpektorom z IAEA prístup do zbrojných zariadení a oznámila, že znovu spustí jadrové reaktory v meste Yongbyon, z dôvodu zastavenia dodávok vykurovacieho oleja z USA. Odstránili z komplexu Yongbyon monitorovacie zariadenia, čím otvorene porušili dohodu z roku 1994.

Koncom roku 2002 sa začal prevoz 1000 použitých palivových tyčí do reaktorov Yongbyon, zrejme na opätovné použitie a získavanie plutónia. Dvaja inšpektori IAEA, ktorí beztak nemohli pracovať, boli vyhodení z krajiny. Koncom januára 2003 bolo oznámené, že KĽDR odstupuje od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

Situáciu komplikovala neschopnosť dohodnúť sa aj na forme rozhovorov. Severná Kórea stále žiadala dvojstranné rozhovory so Spojenými štátmi, ale tie trvali na šesťstranných rozhovoroch (Rusko, Čína, Južná Kórea, Severná Kórea, Japonsko, USA).

V polovici apríla došlo k prekvapivému oznámeniu, že KĽDR už na dvojstranných rozhovoroch netrvá. K stretnutiu delegátov všetkých zmienených štátov došlo v čínskom Beijingu koncom augusta 2003. Rokovania sa samozrejme skončili neúspechom. V novembri 2003 konzorcium Kedo, vo svetle pokračujúcej krízy rozhodlo o pozastavení výstavby reaktorov na ľahkú vodu a doteraz ju neobnovilo.
 
Súvisiace články


 
< Predchádzajúca