A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes985
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň5755
mod_vvisit_counterTento mesiac19055

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Komentár: Fakty o jadrovom programe KĽDR
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Sobota, 05.januára 2008 - 21:00 hod.
Obsah článku
Komentár: Fakty o jadrovom programe KĽDR
Počiatky krízy
Prvé komplikácie
Test
Reakcie sveta






Test


Začiatkom januára 2004 neoficiálny americký tím zložený z popredných vedcov navštívil komplex Jongbjon. Podľa vlastných slov expertov sa neobjavili žiadne známky o výrobe jadrových zbraní. Dňa 25.februára sa konalo ďalšie kolo šesťstranných rokovaní v Beijingu, opäť bez úspechu.D Po správach o tom, že DPRK v tichosti dodáva materiál na výrobu bomby Líbyi, sa v júni konalo tretie kolo šesťstranných rokovaní, avšak ani to neprinieslo žiadny úspech.

Faktom však ostáva, že diplomatické rokovania sa ťahajú už dva roky a nebol dosiahnutý žiadny reálny pokrok a ani nevznikla nová situácia, ktorá by ho predpokladala. Avšak 14.októbra 2006 KĽDR ignorovala varovania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu a Západu, uskutočnila jadrový test. O teste informovala severokórejská tlačová agentúra KCNA (Korean Central News Agency). Správu, že došlo k podzemnému výbuchu o sile niekoľkých kiloton, vydala aj juhokórejská tajná služba a Americký úrad pre geologický výskum (USGS). Úrad zaznamenal v Severnej Kórey seizmické aktivity, ktoré mohli byť spôsobené výbuchom atómovej bomby. Napriek poplašným správam, jadrový test patril bezpochyby k neúspešným. Testy vzduchu získaného lietadlami v blízkosti KĽDR prítomnosť radiácie nepotvrdili. Zároveň juhokórejská vláda oznámila, že ani testy dažďovej vody neukázali nezvyčajnú rádioaktivitu.

Faktom taktiež zostáva, že Severná Kórea nemá k dispozícii nosný systém, ktorý by bol schopný efektívne niesť takýto typ bomby. Posledný test rakety s dlhou dráhou letu, ktorý bol vykonaný v priebehu leta 2006, skončil neúspechom. Tak isto predchádzajúce testy severokórejských rakiet vhodných pre transport jadrových zbraní skončili rozpadom rakiet počas letu. 

Jadrový program KĽDR a minuloročný test odhalili slabosť medzinárodných zmlúv o nešírení jadrových zbraní. Pchjongjang svojím postupom odhalil tzv. „spojenie mierového a vojenského využitia jadrovej energie. Tento postup odsúdil celý svet na čele so Spojenými štátmi. OSN program považuje za jasné ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti. Američania preto vydali návrh, ktorý sa opiera o článok 7 Charty umožňujúceho použitie sily, počíta však len s neozbrojenými krokmi, ako sú ekonomické sankcie a prerušenie diplomatických stykov. Dokument požaduje, aby všetky štáty zastavili obchod so zbraňami s KĽDR a ich dovoz, rovnako ako technológie potrebné na vývoj jadrových zbraní a luxusný tovar pre prominentov komunistického režimu. Zároveň Severnú Kóreu vyzýva, aby upustila od ďalších testov jadrových zbraní či balistických rakiet a neodkladne splnila záväzky vyplývajúce z dohody z roku 2005. V tej je nastolený prísľub vzdania sa jadrového programu výmenou za dodávky ropy a elektriny a bezpečnostné garancie. Návrh tejto rezolúcie obsahuje i možnosť kontroly všetkého nákladu smerujúceho do a zo Severnej Kórey, zmrazenie účtov Pchjongjangu, (z ktorých múže byť financovaný jadrový program), alebo zákaz cestovania pre osoby, ktoré jadrový program podporujú.

Po jadrovom teste ostali vzťahy medzi Severnou Kóreou a ostatným svetom na bode mrazu. Až 21. júna 2007 odcestoval hlavný americký „jadrový vyjednávač“ Christopher Hill do Severnej Kórey. K obnoveniu šesťstranných rokovaní (Severná a Južná Kórea, USA, Čína, Rusko a Japonsko) Hill dodal, že inšpektori OSN sú pripravení vrátiť sa do Severnej Kórey, aby monitorovali uzavretie jej jadrového reaktoru. KĽDR vo februári súhlasila s tým, že zatvorí svoj reaktor v Jongbone, ak dostane 20 miliónov dolárov, ktoré mala zmrazené v banke v Macau. Christopher Hill však verejnosti povedal, že tieto peniaze už boli prevedené na severokórejský účet.

Napriek neúspechu jadrového testu, Južná Kórea je presvedčená, že KĽDR je schopná vyvinúť jadrovú zbraň, ktorú by mohla umiestniť na raketový nosič. Potrebné technológie však, aspoň podľa juhokórejského ministra obrany Juna Kwang-unga, zatiaľ nemajú k dispozícii.
 

Súvisiace články


 
< Predchádzajúca