A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes924
mod_vvisit_counterVčera830
mod_vvisit_counterTento týždeň4664
mod_vvisit_counterTento mesiac2642

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Kuba: Castro je pripravený pre návrat
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Streda, 16.januára 2008 - 10:09 hod.
(BBC) - Fidel Castro je pripravený vrátiť sa do pezidentskej funkcie. Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva je presvedčený, že Castro sa teší dobrému zdravotnému stavu a čoskoro zasadne do prezidentského kresla.

Prezident da Silva sa po rokovaniach v Havane rozprával s 81-ročným kubánskym vodcom, ktorý na verejnosti nevystúpil 17 mesiacov od operácie žalúdka.

Zároveň brazílsky prezident podpísal so zastupujúcim prezidentom Kuby Raulom Castrom - bratom Fidela Castra zmluvu o podpore zahŕňajúcu rozvojovú pomoc vo výške 1 miliardy USD. Zmluva pomôže Kube zvýšiť dovoz potravín a investície v oblasti infraštruktúry a ťažby ropy. Na návšteve Kuby sa s da Silvom zúčastnil aj prezident ropnej spoločnosti Petrobras Sergio Gabrielli.

Zmluvou sa posilnia vzťahy medzi krajinami a predovšetkým brazílsky vplyv v oblasti Karibiku. Okrem Brazílie sú najväčšími obchodnými partnermi Kuby Venezuela a Čína (od rozpadu ZSSR).

Da Silva a Castro sú dvaja najmocnejší ľavicoví vodcovia v Latinskej Amerike, avšak obaja na opačnom konci spektra. Da Silva je pragmatickým prezidentom, podporuje slobodný trh a voľnú konkurenciu a udržiava priateľské vzťahy s USA - to je radikálne odlišný postoj od Castra a Cháveza. Nezhodujú sa ani vo využívaní bilogických palív. Fidel Castro odmieta používanie poľnohospodárskych plodín ako alternatívny zdroj paliva, kým Brazília je jedným z vedúcich svetových producentov biopalív.

Súvisiace správy

 
< Predchádzajúca