A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes764
mod_vvisit_counterVčera1214
mod_vvisit_counterTento týždeň2880
mod_vvisit_counterTento mesiac23479

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Komentár: Nezávislosť Kosova - Pandorina skrinka?
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Pondelok, 21.januára 2008 - 13:46 hod.
Obsah článku
Komentár: Nezávislosť Kosova - Pandorina skrinka?
Rokovania vo Viedni a Ahtisaariho plán
Nebezpečný precedens
Hrozba nových násilností

Od konca vojny v Juhoslávii v roku 1999 je provincia Kosovo pod správou zvláštnej misie OSN (podľa rezolúcie Rady bezpečnosti OSN 1244). Formálne zostáva súčasťou Srbska. Miestne albánske obyvateľstvo však stále hlasnejšie požaduje úplnú nezávislosť. Želá si to viac ako 90 percent obyvateľstva.

História problému

Od balkánskych vojen, kedy Srbsko získalo Kosovo, sa situáciu v tomto regióne nikdy nepodarilo úplne stabilizovať. Žijú tu príslušníci albánského národa, ktorí sa nikdy neidentifikovali so srbským štátom. Srbská a albánska komunita sú v Kosove navzájom izolované. Ich neformálne vzťahy zostávajú minimálne a napríklad zmiešané manželstvá sú raritou.

Neúčinné se ukázali ako represálie, hojne používané belehradskou vládou v medzivojnovom období, akoa aj (na balkánské pomery) netypická ústretovosť, ktorú voči kosovským Albáncom prejavoval Titov režim. V poslednej dekáde 60. rokov minulého storočia, získala v tomto regióne moc albánska elita. Albánci sa fakticky stali jedným z plnoprávných národov juhoslovanskej federácie. Napriek tomu (či práve preto) sa vtedy v Kosove veľmi výrazne zhoršili medzietnické vzťahy. Predovšetkým v dôsledku nátlaku zo strany Albáncov trvale narastalo vysťahovalectvo príslušníkov slovanských etník. V národnostnej štruktúre regiónu začali jednoznačne dominovať Albánci. V rovnakom čase eskalovalo iredentistické hnutie usilujúce sa o spojenie Kosova s Albánskom. Ani existencia stalinistického režimu Envera Hodžu nebola prekážkou. (Televízne antény na strechách albánských domov v Kosove boli namierené tak, aby zachytávali signál vysielaný z Tirany. A ilegálne separatistické skupiny prispôsobili svoje ideologické zafarbenie Hodžovmu režimu.) Výraznejšiu zmenu neprinieslo ani zrušenie autonómie na prelome 80. a 90. rokov. Srbsko tým nedosiahlo žiadny úspech. Za vynaloženie ohromných finančných prostriedkov spravovalo Kosovo iba ako kolóniu.

Ako je už známe, konečným dôsledkom (a z hľadiska albánského národného programu ohromným, ale jen čiastočným úspechom) bolo nastolenie mandátu OSN nad Kosovom.


Súvisiace články


 
< Predchádzajúca