A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes980
mod_vvisit_counterVčera902
mod_vvisit_counterTento týždeň1882
mod_vvisit_counterTento mesiac22481

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Publikácia: Plan Colombia - Kolumbijské drogové vojny.
Napísal: Jakub HORVÁTH   
Pondelok, 19.novembra 2007 - 15:15 hod.
Obsah článku
Publikácia: Plan Colombia - Kolumbijské drogové vojny.
Kto je nepriateľ
Kto je priateľ
Kolumbijská armáda
Plan Colombia




 

Kolumbijská armáda

Kolumbijská armáda ( Ejercito Nacional ) predstavuje najsilnejšiu ozbrojenú silu v krajine. Ozbrojené sily, založené na systéme povinnej 24 mesačnej vojenskej povinnej služby aj dobrovoľnej služby ročne stoja štát 3,3 miliardy USD ( 2005 ), čo je 3,4% z GDP.

Armáda má zhruba 122 000 mužov, z ktorých je však približne 40% absolventov vysokých škôl, ktorí nemôžu byť, tak o tom hovorí zákon, zapájaní do bojových akcií. V každom okamihu je zhruba 30% z týchto síl nenasaditeľných, lebo ide o brancov, vykonávajúcich výcvik. Zvyšné sily sú spravidla umiestnené v dôležitých obranných pozíciách, v posádkach, v dôležitých mestách a pri strategicky dôležitých bodoch krajiny. Len asi 20 000 mužov je prakticky nasaditeľných do bojových akcií. Armáda okrem toho utrpela na konci 90-tych rokov veľké straty. V roku 1998 zahynulo v boji s guerillami 445 vojakov a ďalších zhruba 200 policajtov. Za posledné desaťročie zahynulo v krajine skoro 4000 policajtov.

Armáda má šesť divízií, ktoré sa ďalej delia na brigády. Okrem nich má veliteľstvo pozemného vojska k dispozícií ešte niekoľko samostatných útvarov pre boj s guerillami. Vcelku možno povedať, že zabezpečenie celej krajiny, alebo aspoň jej podstatnej časti je nad sily armády. V posledných rokoch sa okrem toho objavilo mnoho prípadov, kedy armáda, demoralizovaná guerillovou vojnou a podplácaná z peňazí drogových kartelov spolupracovala s pravicovými paravojenskými oddielmi AUC. Verejnosť v krajine kritizuje armádu za jej vlažný postoj k masakrom civilistov zo strany AUC. 

Výroba drog

Kolumbia je najväčší svetový producent koky s takmer 114 100 hektármi v roku 2004. Veľkosť plochy, na ktorej sa koka pestuje, sa sice v poslednom období zmenšila o zhruba jednu tretinu ( naximum predstavovalo 169 800 hektárov ), od roku 2003 sa však zmenšovanie plochy znovu zastavilo. Faktom je tiež, že sa namiesto zväčšovania polí začína zavádzať ich intenzívnejšie využívanie. V praxi to znamená, že aj pri zmenšujúcej sa ploche, na ktorje sa koka pestuje, je možné udržať výnosy, dokonca ich aj zvyšovať. S ročnou produkciou 430 metrických ton sú kolumbijskí producenti najväčším dodávateľom kokaínu do USA a jedným z najväčších na ostatné svetové trhy. Zároveň sú dôležitým producentom heroínu s takmer štyrmi metrickými tonami v roku 2004. Kolumbia je okrem toho významným centrom pre transport a obchod s drogami.


Súvisiace články


 
< Predchádzajúca