A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1191
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň5961
mod_vvisit_counterTento mesiac19261

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Kubu možno očakávajú zmeny vo vedení
Napísal: Lukáš MORAVČÍK   
Sobota, 09.februára 2008 - 22:03 hod.

(CarNet, Reuters) Starnúci kubánsky vodca Fidel Castro, ktorý sa na verejnosti neukázal už viac ako 18 mesiacov, by po takmer 50-tich rokoch na čele Kuby mohol odísť do dôchodku. O jeho ďalšom osude sa rozhodne na zasadnutí zákonodarného Národného zhromaždenia 24. februára, ktoré má rozhodnúť o obsadení vrchného kubánskeho výkonného orgánu - Štátnej rady.

Existuje niekoľko možností vývoja po zasadaní Národného zhromaždenia:

Castro odstúpi

Fidel Castro odmietne predsedníctvo v Štátnej rade osobne alebo v písomnom vyjadrení Národnému zhromaždeniu, odvolávajúc sa na svoje zdravotné ťažkosti. Jednou z možností je, že oznámi ešte pred zasadaním Národného zhromaždenia, že je príliš slabý na to, aby bol schopný vykonávať predsednícke právomoci. Takéto Castrove vyjadrenie by sa rovnalo jeho odchodu do politického dôchodku, čím by sa skončila éra jeho vlády od nastúpenia k moci po revolúcií v roku 1959.

Ak Fidel Castro odstúpi, očakáva sa, že formálne odovzdá moc svojmu bratovi Raulovi Castrovi (76 rokov) , ktorý „dočasne“ vládol v krajine od náhlych zdravotných ťažkostí Fidela Castra v júli 2006. Moc by mohla byť namiesto Raula odovzdaná aj mladšiemu vodcovi, napríklad podpredsedovi Štátnej rady Carlosovi Lagemu (56 rokov). Väčšina zahraničných analytikov však o podobnej veľkej zmene pochybuje. 

Nič sa nezmení

Fidel Castro bude jednohlasne prehlásený za hlavu štátu, ale opäť moc dočasne postúpi svojmu bratovi Raulovi Castrovi, ako to spravil 31. júla 2006.

Fidel Castro sa vráti k moci

 Fidel Castro bude prehlásený za novú hlavu štátu a vyhlási, že je dostatočne zdravý na to, aby prevzal kontrolu nad krajinou. Podľa väčšiny analytikov je však táto možnosť veľmi nepravdepodobná.

Zmena vo vedení

 Fidel Castro zostane členom 31-člennej Štátnej rady, vrcholného výkonného orgánu na Kube, ale nebude v nej mať vedúce postavenie. (Zachoval by si len funkciu prvého tajomníka Komunistickej strany).

Na Kube by následne mohlo dôjsť k zmene ústavy, čím by sa rozdelil post hlavy štátu (predseda Štátnej rady) a predsedu vlády (predseda Rady ministrov). Otvorenou by potom zostala len otázka obsadenia týchto postov, pričom do čela Kuby by sa ako hlava štátu mohol postaviť jeden z bratov Castrovcov a na post predsedu vlády Raul Castro alebo Carlos Lage.

Súvisiace správy

 
< Predchádzajúca