A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes621
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4496
mod_vvisit_counterTento mesiac17796

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Problém pirátstva v Malačskom prielive
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Utorok, 19.februára 2008 - 08:24 hod.
Obsah článku
Problém pirátstva v Malačskom prielive
Zóna smrti
Teroristi
Raj pre žoldnierov
Pobrežná stráž Malajzie - MMEA
Ochranné systémy
Gurita 2005
Medzinárodná  námorná konferencia v Lime 2005

Pirátstvo: Akt ohrozenia a následného obsadenia plavidla použitím sily za účelom lúpeže alebo iného zločinu. Akt zahŕňa všetky možnosti zastrašovania a donútenia posádkou súkromného plavidla (lietadla) proti inému plavidlu (lietadlu) vo výsostných vodách (vzdušnom priestore) alebo proti osobám a majetku takéhoto plavidla (lietadla) z dôvodu osobného obohatenia sa. Platí pre plavidlá kotviace v prístavoch, v šírom mori, na pravidelných morských linkách a p. (lietadlá na letisku, vo vzdušnom priestore).

čl. 1. Konvencie OSN O morskom práve, 1982

 

V každom roku je nahlásených niekoľko stoviek útokov pirátov na obchodné a nákladné lode po celom svete. Po zuby ozbrojení muži a ženy napádajú osamelé plavidlá v pobrežných vodách, zabíjajú civilistov, berú rukojemníkov a mnohí členovia posádok zostali po ich vyčíňaní dodnes nezvestní.

Dnes je pirátstvo klasifikované ako nástroj terorizmu. Dôvody, prečo sa predovšetkým mladí ľudia nechávajú zverbovať, sú rôzne. Nie je to vždy iba politické presvedčenie alebo náboženstvo, ale peniaze, vidina bohatstva a slávy, adrenalín. Pocit moci nad inými s AK-47 v ruke, vedenie oficiálneho a tajného života, presvedčenie, že beztrestne rabujete, pretože sú úrady na vás prikrátke... To je dôležitá poznámka, tvár skutočného pirátskeho bosa nikto nikdy nevidel. Polícia môže vedieť, kto ste, ale nesmú vás spoznať vonku na ulici. Čo sa stane s pirátom, ktorého chytia? Keď rabujete, ste slávny, ostatní vás obdivujú a máte rešpekt. Ak vás chytia, skončili ste. Vo väzení prídete o dušu. Nikdy sa nemôžete vrátiť... a nesmiete nič vyzradiť. Ani keby vás mučili a nútili prezradiť, kto sú vaši priatelia. V momente, keď sa stanete pirátom, mlčky tým podpíšete pakt. Môžete byť chytený a znovu prepustený, ale musíte mlčať. Piráti majú vzájomnú dohodu. Ak niekoho chytia, odložia jeho podiel na koristi a postarajú sa mu o rodinu, kým sa vráti z väzenia. Ale ak prezradí čo i len jedného z ostatných, nájdu ho a zabijú... a zabijú aj jeho celú rodinu. Sú ako kontrarozviedka, majú ľudí všade.



 
< Predchádzajúca