A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1176
mod_vvisit_counterVčera1002
mod_vvisit_counterTento týždeň4294
mod_vvisit_counterTento mesiac24893

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Armáda KĽDR – posledná opora komunistického režimu.
Napísal: Jakub HORVÁTH   
Streda, 20.februára 2008 - 21:32 hod.
Obsah článku
Armáda KĽDR – posledná opora komunistického režimu.
Konvenčná armáda
Pechota
Obrnené jednotky
Delostrelectvo
Vzdušné sily
Protivzdušná obrana
Námorné sily
Raketový program
Chemické zbrane
Ofenzívne a defenzívne plánovanie
Budúcnosť

Konvenčná armáda 

Čo do počtu aktívnych členov je to štvrtá najväčšia armáda na svete, ktorá ročne zhltne minimálne štvrtinu severokórejského štátneho rozpočtu. Táto armáda má skoro milión mužov v zbrani a minimálne ďalších 700 000 okamžite nasaditeľných rezerv. V ozbrojených silách KĽDR slúžia 4% celkovej populácie, zatiaľ čo napríklad v Južnej Kórei je to len 1,4% populácie. KĽDR ako krajina s dobrým prístupom k moru má všetky tri zložky ozbrojených síl, pozemné, vzdušnú aj námornú. Ako každá iná krajina naviazaná v minulosti na východný blok, zdedila aj KĽDR raketovú technológiu. Pri skúmaní armády KĽDR je nutné zvoliť individuálny prístup k jednotlivým jej zložkám. Je to dané vážnou národnou hospodárskou krízou, ktorá spôsobila nerovnomerné udržiavanie rôznych druhov zbraní a odborností. Pozemné sily sú najpočetnejšou zložkou armády. V krajine existuje povinná vojenská služba pre mužov, do ktorej sa nastupuje po dovŕšení 17-tich rokov. V pozemných silách trvá vojenská služba 5 až 8 rokov, v letectve 3 až 4 roky a v námorníctve 5 až 10 rokov. Krajina je rozdelené na 9 zborových oblastí, pričom vojenské objekty a zariadenia sú rozmiestnené po celej krajine. Pozemné sily majú 16 zborov. Deväť peších, štyri mechanizované, jeden obrnený a dva delostrelecké. Tieto sa ďalej delia na 30 peších divízií, štyri pešie brigády, 15 obrnených brigád a 20 motorizovaných/mechanizovaných brigád. Armáda KĽDR rozdelila svoje zbory do štyroch frontov. Prvé dva fronty sú tvorené jednotkami, ktoré v prípade vojny majú niesť hlavnú ťarchu bojov. Prvý front je tvorený 1., 2., 4., a 5. peším zborom, a delostreleckými zbormi. Za nimi nastupuje najsilnejší druhý front, tvorený 815. a 806. mechanizovaným zborom a 820. tankovým zborom. Tretí front alebo strategickú rezervu tvoria 425. a 108. mechanizovaný zbor. Štvrtý front tvoria 3., 6., 7., a 8. peší zbor, ktorých úlohou je ostraha pobrežia a severu krajiny a podpora prvých troch frontov. Samostatnú úlohu obrany Pchjongjangu (Pyongyang, Pyongjang) tvorí Zbor obrany hlavného mesta. Zbory a ich oblasti sú umiestnené nasledovne.

1. peší zbor a 806. mechanizovaný zbor sú sústredené medzi mestom Wonsan a demilitarizovanou zónou. 2. peší a delostrelecké zbory sú sústredené na sever od DMZ pri Pchanmundžome a Kesongu. 4. peší, 815. mechanizovaný a 820. tankový zbor sú sústredené na juh od Pchjongjangu v okolí Sariwonu. 3. peší zbroj je sústredený okolo Pchjongjangu. 5. peší a 108. mechanizovaný zbror sú sústredené v okolí Hamhungu. 7. peší a 425. mechanizovaný zbroj sa sústreďujú okolo Západokórejského zálivu a 6. peší zbor stráži severovýchod krajiny.

ImageHlavné sily sa teda koncentrujú v demilitarizovanej zóne a vo vzdialenosti do 60km od nej, (ďalej DMZ). Na severe krajiny a na pobreží sú rozmiestnené rezervné útvary, ktoré majú horšiu výzbroj a zásobovanie než útvary na DMZ. Okrem rezervných útvarov existujú aj útvary milície, ktoré strážia továrne a zázemie. Milícia a jej mládežnícky ekvivalent sa organizuje do menších útvarov na provinčnom princípe. Tieto útvary bránia konkrétne mestá a dediny, priemyselné závody a infraštruktúru. Väčšina z nich je vyzbrojená len pechotnými ručnými a podpornými zbraňami. Niektoré útvary majú k dispozícií staré protilietadlové delá. Ich počet sa odhaduje na 3 000 000 mužov. Ich služba je však obmedzená. Celková populácia schopná služby v ozbrojených silách sa odhaduje na 5 000 000 mužov. Pozemné sily sú vybavené a organizované zhruba na úrovni ozbrojených síl Varšavskej zmluvy v 60-70. rokoch minulého storočia.

Súvisiace články


 
< Predchádzajúca