A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes109
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4879
mod_vvisit_counterTento mesiac18179

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Komentár: USA plánujú test protidružicovej rakety
Napísal: Lukáš MORAVČÍK   
Piatok, 22.februára 2008 - 22:37 hod.
Obsah článku
Komentár: USA plánujú test protidružicovej rakety
O čo ide
Dopady testu





Dopady testu

Pri vydávaní rozkazu na zničenie družice raketou sa predstavitelia vlády Spojených štátov asi nezamysleli nad tým, aké zahraničnopolitické dôsledky to bude mať. Napriek tomu, že popierajú označenie deštrukcie družice raketou za test protidružicovej zbrane alebo akéhokoľvek vybavenia slúžiaceho na ničenie objektov vo vesmírnom priestore, vo svojej podstate o skúšku technológie pôjde. Torpédoborce triedy Aegis, ani rakety SM-3, ktoré sú súčasťou protiraketového systému totiž v podobnej situácií ešte použité neboli. Prípadný úspech tejto akcie by bol nielen demonštráciou vyspelosti technológie Spojených štátov vo svete, ale bol by výhodný aj z hľadiska domácej politiky.

Image


Úspech by bol dôkazom pre obyvateľov Spojených štátov o tom, že nemalé financie investované vládou do systému protiraketovej obrany, ktorého efektivita je diskutabilná už od vzniku tohto programu, prinášajú výsledky a poskytujú ochranu civilného obyvateľstva aj pred iným ako „raketovým“ nebezpečenstvom. (Úspešné zničenie družice totiž do veľkej miery závisí od jednotlivých súčastí systému protiraketovej obrany: od radarov, ktoré určia presnú trajektóriu družice až po modifikovanú raketu SM-3, používanú v systéme protiraketovej obrany, ktorá družicu zničí.)


 

Ani oficiálne zdôvodnenie takéhoto zásahu, ktoré test zdôvodňuje ochranou verejnej bezpečnosti preto tento test neospravedlňuje a slúži skôr ako krytie pre originálny zámer – využiť zlyhanie „drahej“ družice na získanie príležitosti „lacno“ otestovať najnovšiu technológiu pri ničení objektu na spodnej hranici vesmírneho priestoru.


 

Nie je ťažké predpokladať, aká bude reakcia medzinárodného spoločenstva na vykonanie testu. Pri podobnom čínskom teste protidružicovej zbrane v januári minulého roka bola reakcia svetových mocností (vrátane Spojených štátov) negatívna, a podobne to bude asi aj v prípade testu Spojených štátov. Spojenci Spojených štátov sa však asi neodvážia tento test aj napriek vnútornému presvedčeniu o jeho nesprávnosti otvorene kritizovať. Zvláštna situácia po vykonaní testu nastane ohľadom postavenia Ruska, ktorému týmto bude hodená rukavica, aby po Číne a Spojených štátoch aj ono ukázalo, že ešte stále disponuje technickými možnosťami na ničenie objektov na dolnej hranici vesmíru.


Súvisiace články


 
< Predchádzajúca