A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes706
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4581
mod_vvisit_counterTento mesiac17881

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Líbya a úspech jemnej sily
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Pondelok, 25.februára 2008 - 11:05 hod.
Obsah článku
Líbya a úspech jemnej sily
Politika tvrdej sily
Úspech jemnej sily
Prípad bulharských zdravotníkov







Úvod

V súčasnosti sa začínajú vzťahy medzi Kaddáfího Líbyou a Západom otepľovať. Líbya už dávnejšie proklamovala, že prestala podporovať medzinárodný terorizmus, naopak začína spolupracovať v boji proti tomuto fenoménu, aspoň oficiálne. Fakt, že sa Líbya stala 1. 1. 2008 dočasným členom BR OSN, svedčí o zmene postoja Džamahíríje [1] a o opätovnej dôvere, ktorú získala na medzinárodnej scéne. Ide však o dlhodobejší proces, nie o náhlu zmenu stanoviska Líbye voči medzinárodnému terorizmu.

Čo prispelo k tomu, že Líbya začala spolupracovať so USA a krajinami EÚ? Ako možný dôvod sa uvádzajú dva druhy zahraničnej politiky voči Džamahíríji. Prvou je politika tvrdej sily, pre ktorú sa zvykne v medzinárodných vzťahoch používať aj názov „hard power“, a druhou politika jemnej sily, pre ktorú sa používa v medzinárodných vzťahoch termín „soft power“.

V mojej analýze sa chcem zaoberať oboma politikami a na záver zhodnotiť, ktorý druh spomenutej zahraničnej politiky prispel k zmene stanoviska Líbye voči terorizmu.



 
< Predchádzajúca