A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes164
mod_vvisit_counterVčera1002
mod_vvisit_counterTento týždeň3282
mod_vvisit_counterTento mesiac23881

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Názory a komentáre


Eurovoľby 2009 - úspech krajnej pravice
Napísal: Rudolf SIVÝ   
Piatok, 12.júna 2009 - 20:05 hod.

Eurovoľby 2009 bolo zaujímavé pozorovať  z niekoľkých pohľadov z hľadiska prejavov nálad v spoločnosti. Ako protestnú nótu svojim národným vládam, ako prvé voľby po rozšírení z roku 2005, alebo v podobe  nepriameho  vyjadrenie sa k Lisabonskej zmluve, alebo ďalšiemu rozširovaniu EÚ. 

Nízka účasť dávala šancu prejaviť sa najmä menším euroskeptickým, liberálnym, extrémistickým, alebo neideologickým novým stranám. Obzvlášť v  čase hospodárskej krízy v Európe. Túto šancu najlepšie využili krajne pravicové zoskupenia, ktoré tak môžu v novom Európskom parlamente k tradičnej modrej, červenej, zelenej a oranžovej farbe pridať aj hnedú.

Hoci sa európske média prevažne zaoberajú úspechom nových radikálnych zoskupení BNP, Jobbik a VVD, ktoré  drvivo prebili tradičné politické strany v národných scénach, tak okrem nich sa do EP dostali aj tzv. umiernené strany krajnej pravice. Znepokojujúcejšie je, že BNP mala a Jobbik má vytvorené paramilitantné pridružené organizácie.

 

Celý článok...
 
Kritický komentár k "Dlhodobej vízii rozvoja slovenskej spoločnosti" (Kapitola 3.1)
Napísal: Ľubomír TOKÁR   
Sobota, 09.mája 2009 - 11:52 hod.

Cieľom príspevku je kritické zamyslenie sa nad Dlhodobou víziou rozvoja slovenskej spoločnosti do roku 2030, vypracovanou Slovenskou akadémiou vied (ďalej len Vízia) a zverejnenej v auguste 2008, konkrétne nad časťou 3.1, venovanej vývoju medzinárodného politického prostredia. Referenčným rámcom príspevku bude predmetná časť Vízie SAV v rozsahu (necelých) sedem strán, plus príslušné strany Zhrnutia dokumentu. Text Vízie SAV a jeho usporiadanie bude slúžiť ako osnova pri zhrnutí mojich poznámok k textu.

Namiesto úvodu je na mieste stručná odpoveď na núkajúcu sa otázku – načo je vôbec dobré takéto sterilné a nepraktické cvičenie? Aký je význam komentovania tohto textu? Nuž, Vízia SAV si kladie - vlastnými slovami - za cieľ poskytnúť „bázickú orientáciu o smerovaní Slovenska“ (s. II) v podobe „vedeckej výpovede o možnom budúcom smerovaní“ krajiny (s. I).

Hodnotu dokumentu umocňuje aj to, že po čomsi podobnom sa volalo takmer celé jedno desaťročie a predložený dokument je prvý kompaktný výstup, ktorý hneď začal slúžiť ako nástroj v politickom boji (ako zdroj argumentov) pre vládne, ako aj opozičné strany. Predstavuje akýsi apolitický spoločný menovateľ, čím sa jeho dosah a použiteľnosť ideí v ňom obsiahnutých zvyšuje. „Hrozí“ teda, že praktická politika bude reflektovať výsledky analýz Vízie a niektoré z jej odporúčaní budú usmerňovať konkrétne praktické kroky verejnej politiky. Zároveň to podľa môjho názoru zvyšuje nároky, ktoré treba klásť na publikáciu podobného druhu. 

(Mgr. Ľubomír Tokár PhD. pôsobí na Katedre medzinárodných vzťahov Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov v Banskej Bystrici)

(Stať bude zverejnená v zborníku konferencie Interpolis 2008)

Celý článok...
 
Červení kohúti
Napísal: Tibor BLAŽKO   
Utorok, 05.mája 2009 - 16:00 hod.

Minulý rok Čína oslávila tridsať rokov reforiem, tento rok mala ďalšie tridsaťročné výročie.

Po druhej svetovej vojne sa politická mapa juhovýchodnej Ázie zmenila. Vietnam sa zbavil francúzskej koloniálnej nadvády. Ho Či Min, potom ako neuspel v snahe získať si Ameriku za spojenca vo svojom úsilí, nakoniec musel s USA bojovať. Jeho spojencom sa tak stal Sovietsky zväz. Čína, napriek odporu k Sovietom, im v tomto úsilí pomáhala. Po americkej prehre zostal Vietnam v sovietskej sfére. Susedná Kambodža sa stala spojencom Číny.

V sedemdesiatych rokoch po pohraničných roztržkách, v ktorých napríklad Kambodža vypálila niekoľko dedín vo Vietname, vznikol otvorený konflikt. Vietnamská armáda vstúpila koncom roka 1977 do Kambodže. Hovorilo sa aj o potrebe ochrany vietnamskej menšiny v krajine Červených kmérov.

(tento článok bol prvýkrát zverejnený na http://www.exil.sk/site/cina.php)

Celý článok...
 
Islam ako konzervatívna doktrína
Napísal: Matúš MASICA   
Nedeľa, 03.mája 2009 - 11:58 hod.
Čo majú spoločné konzervativizmus a Islam? Na túto otázku existujú viaceré odpovede, záleží na tom z akého uhlu pohľadu nazeráme na túto problematiku. Islam je náboženstvo, viera a viac alebo menej konkrétna paradigma ľudského konania a žitia. Konzervativizmus je ťažko definovateľný, mnohými autormi skúmaný, určitý životný postoj, životná filozofia, nazeranie na svet. Konzervativizmus môže byť  aj určitá forma sociálnej reality. Veľmi dôležitý prvok v konzervativizme hrá fakt, že konzervativizmus sa snaží o obhajovanie akéhosi trvalého mravného poriadku. Túto funkciu mnohokrát plní náboženstvo.

Ak paradigmu islamu povýšime v tejto práci na hlavný objekt nášho skúmania, potom môžeme vysloviť názor, že v islame ako náboženstve existujú prítomné konzervatívne prvky (inkluzívny vzťah). Na druhej strane môžeme len ťažko tvrdiť, že v konzervativizme ako takom nachádzame islamistické prvky všeobecne. V tejto práci sa pokúsime teda zhodnotiť niektoré konzervatívne prvky, ktorými je islam ako náboženstvo prestúpené. Pre zvýraznenie konzervatívnych aspektov budeme v tejto práci používať aj ich porovnanie s reformistickými tendenciami v rámci islamu. Reformné hnutia sa však nie vždy snažili o liberalizáciu viery, ale často išlo najmä o konzervatívne prúdy, hlásajúce „návrat ku koreňom viery“.

Celý článok...
 
Ruské energetické projekty a reakcie krajín strednej a východnej Európy
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Utorok, 27.januára 2009 - 16:02 hod.

ImageV súčasnosti Rusko venuje veľkú pozornosť projektom výstavbe nového ropovodu BPS-2 a plynovodu Nord Stream, ktoré majú obísť tranzitné krajiny v strednej a východnej Európe. Tým sa Rusko zbaví závislosti od tranzitných štátov. Práve tieto projekty by som chcel analyzovať v mojej práci a okrem toho sa budem zaoberať projektami, ktorými reagujú štáty strednej a východnej Európy na ruské plány s cieľom zachovať si význam tranzitných krajín a znížiť energetickú závislosť od Moskvy. Na záver by som na základe tejto analýzy chcel všeobecne zhodnotiť mieru energetickej závislosti krajín východnej a strednej Európy.

Na konci práce sa tiež nachádzajú mapy trás ropovodov a plynovodov, ktoré boli spomenuté v tejto práci ako pomôcka pre čitateľa. Chcem však vopred upozorniť, že táto práca nie je hĺbkovou analýzou tejto problematiky, skôr ide o krátku úvahu autora.
 
Celý článok...
 
Globálna finančná kríza a jej dopady na Rusko a Čínu
Napísal: Michal BEDNÁR   
Pondelok, 12.januára 2009 - 17:13 hod.
Najfrekventovanejšie diskutovanou témou súčasnosti je, najmä pokiaľ ide o svetové hospodárstvo, globálna ekonomická kríza. Médiá dennodenne informujú o jej rozsiahlych dopadoch na jednotlivé štáty a ich ekonomiky. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, ktoré vidia ako hlavného vinníka Spojené štáty a ich finančné inštitúcie, Na danom tvrdení je nepochybne veľa pravdivého, zvaľovať však všetku vinu na jednu ekonomiku by bolo chybné. Pri súčasnej kríze nejde iba o zlyhanie USA ako krajiny jej pôvodu ale o zlyhanie všetkých vyspelých ekonomík a ich predstaviteľov. Teraz na ich neuvážené konanie začína doplácať celý vyspelý svet a čo je najhoršie, začína sa dotýkať aj rozvojových krajín, ktoré sa postupne snažili dosiahnuť ekonomický rast. Treba sa ale pozrieť trošku do minulosti.
          
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 19 - 24 z 49