A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes836
mod_vvisit_counterVčera1214
mod_vvisit_counterTento týždeň2952
mod_vvisit_counterTento mesiac23551

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Intelligence summary
Intelligence Report: Případová studie povstání Strany za svobodný život Kurdistánu v Íránu II
Napísal: Tomáš KAVÁLEK   
Sobota, 16.marca 2013 - 23:35 hod.

 

Silné a slabé stránky povstání PJAK

Povstání PJAK prošlo od roku 2004 značnou dynamikou, ale i přes snahy íránské strany se ho nepodařilo zcela potlačit. Na základě předchozího zhodnocení klíčových aspekt povstání můžeme usuzovat silné a slabé stránky. Podle našeho názoru se povstání PJAK nachází ve výhodné pozici a má silné stránky, které mu umožňují pokračovat ve své činnosti i přes rostoucí protipovstalecké snahy íránské vlády. Na druhé straně ale vykazuje slabé stránky, které mu znemožňují alespoň do určité míry začít naplňovat své cíle. Podle naší analýzy nelze předpokládat úplně utlumení aktivit PJAK v blízké budoucnosti; stejně tak ale neočekáváme výrazný narůst intenzity a úspěšnosti operací PJAK. Klíčovým faktorem posilujícím potenciál povstání PJAK je fakt, že jeho příčiny jsou hluboce zakořeněné a dalšími represivními opatřeními jsou ještě posíleny.

Celý článok...
 
Intelligence Report: Případová studie povstání Strany za svobodný život Kurdistánu v Íránu I
Napísal: Tomáš KAVÁLEK   
Nedeľa, 03.marca 2013 - 09:26 hod.

 

Vývoj v oblasti Kurdistanu už bol cieľom našich analýz v rámci Intelligence Report, keďže ide o významný faktor ovplyvňujúci náš skúmaný objekt „Irán“ v rámci ARES Analysis. Nasledujúca analýza sa zaoberá činnosťou pomerne menej známej iránskej kurdskej organizácie Strana za slobodný život Kurdistanu (PJAK), ktorá pôsobí hlavne od roku 2004 v Iráne. PJAK nadväzuje na hnutia vyjadrujúce kurdské kultúrne či nacionalistické ambície, ktoré majú tradíciu už od prvej polovice 20. storočia, ale ich pôvod je dodnes nejasný. Autor práce analyzuje činnosť PJAK v rámci konceptu povstania a na základe deskripcie a interpretácie kľúčových aspektov povstania PJAK, prevzatých z analytického manuálu americkej armády, identifikuje jeho silné a slabé stránky. Článok bol pôvodne uverejnený na internetovej stránke portálu sekuritaci.cz. Autor článku je študentom bezpečnostných a strategických štúdií, FSS MU v Brne.

Celý článok...
 
Intelligence Report: Kurdi v Iraku z hľadiska ústavno – právneho vymedzenia a národnej identity
Napísal: Matúš ŠTULAJTER, Andrej VAŠČÍK   
Utorok, 17.júla 2012 - 14:32 hod.

 

V poslednej dobe v súvislosti s Blízkym východom slovenské i zahraničné médiá sústredia značnú pozornosť na situáciu v Sýrii. Nemenej dôležitým je však aj politický vývoj v irackom Kurdistane. V rámci systému ARES Analysis Project ARES v posledných dňoch monitoruje práve situáciu v tomto regióne. Podľa mnohých indikátorov i tvrdení geopolitických analytikov narastá konflikt medzi bagdadskou centrálnou vládou a irackými Kurdmi, čo bude viesť k nárastu snáh irackých Kurdov o vytvorenie štátu nezávislého od Iraku. Tento nový príspevok chce však čitateľov upozorniť, že sú aj opačné tendencie svedčiace o centralizácii Iraku a integrácii Kurdistanu do irackého štátu. Na základe tejto analýzy autori kritizujú tézy amerických geopolitických teoretikov ako napríklad R. Petersa obhajujúcich vznik nezávislého Kurdistanu.

Celý článok...
 
Intelligence Report: Angažovanie sa Saudskej Arábie, Iránu a USA v Jemene
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Sobota, 30.októbra 2010 - 09:15 hod.
Pokiaľ ide o Blízky východ, svetové médiá sústredili v posledných mesiacoch svoju pozornosť najmä na problematiku iránskeho jadrového programu, izraelsko-palestínskych rokovaní, situáciu v Iraku či Afganistane. V poslednej dobe sa však odohrali proti západným cieľom viaceré teroristické atentáty v Jemene. Dokonca v decembri 2009  Nigérijčan Umar Farouk Abdulmutallab sa pokúsil o samovražedný atentát v americkom lietadle, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Detroitu. Údajne bol vycvičený al-Kájdou v Jemene. Medzi mnohými analytikmi, vojenskými stratégmi i politikmi preto narastá oprávnená obava, že Jemen sa môže stať v budúcnosti významným útočiskom pre medzinárodnú teroristickú sieť al-Kájdu.
 
Na úvod tejto práce by som podal stručné informácie o historickom vývoji v Jemene, v ďalšej časti sa zameriam na hlavné bezpečnostné problémy v tejto krajine. V posledných častiach sa budeme venovať analýze politík Saudskej Arábie, Iránu a USA voči situácii v Jemene, keďže sú to významní aktéri, ktorí tu majú svoje záujmy. Na záver by som chcel predikovať, ako sa na základe týchto politík bude vyvíjať budúca situácia v regióne.

Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 4 z 25