A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes176
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4051
mod_vvisit_counterTento mesiac17351

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Intelligence summary
Intelligence Summary: Irán N.06/09
Napísal: Oliver ÉDER   
Utorok, 21.júla 2009 - 23:50 hod.
Od 23.júna do 21.júla 2009 sa napätie medzi Iránom a Západom značne vystupňovalo. Vo všeobecnosti sa nedá povedať, že by sa blízkovýchodný regionálny bezpečnostný komplex stabilizoval. Práve naopak. Riziko eskalácie napätia v oblasti sa zvýšilo. Príčinou sú najmä povolebné nepokoje v Iráne, ktoré zákonite ovplyvňujú aj vzťah Iránu k západným mocnostiam a arabskému svetu.
 
Pozitívnou správou za monitorované obdobie bolo aspoň zbližovanie sa Sýrie s USA a Saudskou Arábiou. V otázke palestínskeho národného zmierenia nebol dosiahnutý výrazný pokrok. Rokovania sa neustále odkladajú. Taktiež USA sa nedarí vyvinúť na Izrael dostatočný tlak, aby zastavil osídlovacie aktivity na Západnom brehu. Významnou udalosťou (aj keď mediálne preceňovanou) bolo podpísanie multilaterálnej medzivládnej dohody o realizácii projektu plynovodu Nabucco, rovnako ako aj prehlbovanie spolupráce Turecka s „Radou pre spoluprácu v Zálive“.
 
Celý článok...
 
Intelligence Summary: Irán N. 05/09
Napísal: Oliver ÉDER   
Utorok, 23.júna 2009 - 18:40 hod.

Posledné „Intelligence Summary N.04/09“ z 23.mája sa nieslo hlavne v znamení iránskeho testu rakety Sajjil-2, prepustenia americko-iránskej žurnalistky Roxany Saberi z teheránskeho väzenia a prehlbovania iránsko-čínskej spolupráce.

Záver tejto správy sa týkal predovšetkým očakávaní súvisiacich s libanonskými parlamentnými a iránskymi prezidentskými voľbami. Musíme uznať, že výsledky nás prekvapili. Mnoho odborníkov predpovedalo víťazstvo Hizballáhu, čo mohlo viesť k výraznej zmene pomeru síl v oblasti. Tieto prognózy sa ale nenaplnili.

Politické špičky vo Washingtone a Tel Avive si mohli vydýchnuť, keď väčšinu poslaneckých mandátov obsadila pro-západná „Aliancia 14.marca“. Libanonské voľby teda prebehli hladko a Hizballáh sa nechal počuť, že nebude silou spochybňovať ich výsledky. Opačná situácia ale nastala v Iráne. Kandidát reformistov Moussavi spochybnil výsledky volieb, v ktorých ho mal v prvom kole poraziť súčasný prezident Ahmadinedžád.

http://www.projectares.sk/IRÁN

 

Celý článok...
 
Intelligence Report: Perspektíva EurAsEC ako nástroja rusko – bieloruskej ekonomickej integrácie
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Streda, 17.júna 2009 - 10:53 hod.
Na zasadnutí hláv štátov organizácie EurAsEC zoskupujúcej Rusko, Bielorusko a ďalšie postsovietske republiky v Moskve na začiatku júna 2009 došlo k viacerým rozhodnutiam, ktoré majú za úlohu posilniť integráciu členských krajín tohto zoskupenia. Keďže vývoj v rámci EurAsEC ovplyvňuje aj náš skúmaný objekt „Bielorusko“ ako súčasť „ARES Analysis“, spomenutá medzinárodná organizácia bude cieľom analýzy tohto Intelligence Report.
 
Chcem sa zaoberať najmä posledným vývojom v rámci EurAsEc a perspektívami tejto organizácie ako nástrojom budúcej užšej integrácie Ruska a Bieloruska. Predtým však považujem za dôležité uviesť všeobecné informácie o EurAsEc, dôvody jej vzniku, ciele, úlohy apod.

Celý článok...
 
Intelligence Report: Gazprom a bielorusko-ruské energetické vzťahy
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Štvrtok, 11.júna 2009 - 13:37 hod.
Ruský plynárenský monopol Gazprom je dnes najväčšou plynárenskou spoločnosťou na svete v oblasti geologického prieskumu, produkcie, prepravy a spracovania zemného plynu. Ruský štát má približne päťdesiatpercentný podiel v tejto spoločnosti. Európa je závislá v 35 – 40 percentách od Gazpromu, pokiaľ ide o dovoz zemného plynu. Mnohé krajiny v Európe čelia obrovskej závislosti na plyne od Gazpromu, napríklad Fínsko stopercentne závislé, Rakúsko na 75 % alebo Nemecko na 45 %. Tento plynárenský gigant má pod kontrolou 80 percent národnej distribučnej siete plynovodov v Rusku (približne 514 tisíc kilometrov).
 
Okrem toho má ruský monopol ambíciu expandovať na trhu so skvapalneným LNG plynom. V roku 2005 poskytol prvé dodávky LNG Spojeným štátom americkým. V roku 2006 poskytoval LNG Japonsku, Južnej Kórei a Veľkej Británii. Aktivity Gazpromu do značnej miery ovplyvňujú náš skúmaný objekt „Bielorusko“ v rámci „ARES Analysis“. Práve preto sa v tomto Intelligence Report chcem venovať aktivitám Gazpromu v kontexte Bieloruska a vývoju bielorusko-ruských energetických vzťahov všeobecne. Vzhľadom na to, že ide o dlhodobejší vzťah, považujem za dôležité venovať sa vývoju situácie už od deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 9 - 12 z 25