A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes590
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4465
mod_vvisit_counterTento mesiac17765

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Reportáž: Čína
Napísal: Tibor BLAŽKO   
Piatok, 29.mája 2009 - 10:38 hod.

Vážení čitatelia, Project ARES Vám prináša v snahe nepublikovať len čisto teoretické štúdie, článok o cestovateľských zážitkoch bežného Európana v ďalekej Číne. Veríme, že to bude pre Vás zaujímavé čítanie (pre tých, ktorí sa do Číny chystajú aj užitočné)

Hotely

Pravdupovediac, pomery v päťhviezdičkových hoteloch komentovať neviem. Bežné čínske hotely, na rozdiel od našich, štandardne ponúkajú horúcu vodu v termoskách. Na požiadanie dopĺňajú. Modernejšie dávajú na izbu rýchlovarné kanvice. Ak ste to ešte neuhádli, horúca voda je určená na výrobu čaju. Na sprchovanie slúžia obyčajné sprchy. Ak by ste hľadali záchod a pod sprchou videli keramickú mušlu v podlahe nemusíte hľadať ďalej. Elektrické zásuvky sú v Číne iné ako tie naše. Odporúčam doniesť si iba spotrebiče s dvojkolíkom. Náš trojkolík už nepasuje, tu sú všetky kolíky na strane spotrebiča. Zásuviek je viacero typov, ale kus s dierami použiteľnými aj pre nás sa zvyčajne nájde .

Pred použitím hotelovej kanvice si pozrite ako je pripojená. Ak by boli na izbe iba dvojzásuvky hotelový macher dokáže problém vyriešiť ohnutím zemniaceho kolíka zaliateho v na pohľad krehkom umelinovom telese. Riešenie neodporúča vyše deväť z desiatich elektrikárov. Miestne holiace peny sú asi stavané na menej tvrdé fúzy ako tie európske. Ak sa chcete dobre vyspať treba vyvesiť hotelový telefón. Alebo stačí ho nechať raz zdvihnúť vašou partnerkou. Inak budete do rána budení ponukami na masáž. Farebné turistické značenie, ako ho poznáme u nás som v Číne nevidel.

V okolí miest tu, okrem neoficiálnych skratiek, po zemi veľa nenachodíte. Chodníky sú betónové alebo vykladané kameňom, stúpania zásadne so schodami, zábradlia na každom kroku. Aby to vyzeralo „prirodzene“ typické zábradlie je síce betónové, ale tvarované ako keby z bambusu. Smetné koše sa snažia imitovať dutý peň. Jaskyňa, ktorú som navštívil mala dno doširoka zaliate betónom, po trase rozmiestnené množstvo farebných svetiel či svetelných pásov.
 
Mojím snom je vyjsť na kopec okolo umelých paliem (iné v horách nie sú) a zatelefonovať si. Aj keď to nemá súvis s turizmom ale: minulý rok v juhozápadnej Číne miestne vedenie rozhodlo, že jeden z kopcov sa namaľuje na zeleno.
 
Turistické atrakcie
Čo sa dá je spoplatnené, neraz cenami na miestnu úroveň vysokými. Napriek tomu často existuje neoficiálny vstup zadarmo len pár metrov ďalej. Celoročne spoplatnený je napríklad aj Motýlí prameň, napriek tomu, že lietajúce motýle vidno pár dní do roka. Ak si zaplatíte vstup do kaňonu, neznamená to, že niekoľkokrát nebudú od vás pýtať ďalší poplatok za nutný prevoz na druhú stranu rieky.
 
Peniaze za vstup do areálov sa vyberajú počas otváracích hodín. Ak prídete skôr neraz vojdete zadarmo, no môže sa stať, že vnútri vám neskoršie bude chýbať lístok. Ak prídete neskoršie a nie je to oplotené a zatvorené nemusíte sa hneď otáčať, ale kľudne sa poobzerajte. Možno uvidíte, že sa zajtra oplatí vrátiť.
 
Doprava
Cestovaniu po Číne sa vyhýbajte v obdobiach sviatkov, najmä čínskeho nového roka. Niekoľko týždňov pred ním aj po ňom sú diaľkové autobusy a najmä vlaky beznádejne preplnené. Beznádejne znamená aj to, že zákazníci železníc si kupujú na cestu plienky pre dospelých lebo nevedia, či sa im podarí dostať sa na WC. Najväčšiemu návalu sa dá vyhnúť cestovaním v prvej triede. Vo vyťažených obdobiach je problém získať akýkoľvek lístok. Videl som ako tisícové davy (aj s deťmi) prespávajú pred stanicou. Skoro ráno príde policajné auto a pomalým pohybom a sústavým trúbením prinúti všetkých vstať a postaviť sa pred pokladne. Čakanie na kúpu lístka sa pohybuje v hodinách, ak ho vôbec kúpite tento deň. Majetnejší namiesto toho obehajú cestovné kancelárie, ktoré nakupujú lístky dopredu a so ziskom predávajú. Aj tak sa stane, že na vás nevyjde.
 
Malý tip: v Pekingu som kupoval v pokladni určenej pre VIP cudzincov. Ak nezoženiete prvú triedu pokúste sa si ju dokúpiť počas jazdy. Pozor na pochybné nákupy: pamätám si televízny záber policajtov stojacich pred horou papiera označenou za zabavené falošné lístky. Aj na olympiádu prišlo pár cudzincov iba ukázať pri vstupe na štadión bezcenné papieriky nakúpené z domu cez internet. To, že sa rozhodnete pre pobočku renomovanej celoštátnej firmy ešte neznamená, že vás nebude ťahať za nos. To čo sa iba povedalo ďalší deň nemusí platiť. Tým určite nechcem povedať, že vás v Číne chcú len ogabať. Ale aj u nás doma sa môže stať, že jednorázový malý zákazník môže byť v horšej pozícii.
 
Špecialitou južnej Číny je, že vlaky sú pomalšie ako autobusy. Okrem toho, že sa vlečú po serpentínach trate môžu byť jednokoľajové, takže v stanici treba čakať kým vás obídu protidúce vlaky. Ceny leteniek sa dynamicky menia, ak máte štastie, dobré nervy a kontakt na správnu agentúru môžete na poslednú chvíľu letieť naozaj lacno.
 
Pri autobusoch sa stane, že cestuje viac ľudí ako počet sedadiel. Niektorí sedia v uličke na šamrlíkoch. Pred miestom kde sa očakáva cestná kontrola musia vystúpiť, prejsť peši a opäť rýchlo nastúpiť do na nich čakajúceho autobusu. Turistický autobus kľudne preberie aj úlohu miestneho spoja. Čínskou špecialitou sú spacie autobusy. Cestujúci ležia v smere jazdy, v dvoch poschodiach, v radoch cez celý autobus s dvomi uličkami. Každý dostane vankúš, deku a sáčik do ktorého zabalí svoje topánky.
 
Organizované výlety
Tak, ako u nás, bývajú niektoré z nich okrem prehliadky pamätihodností spojené s povinnými prestávkami v zapadákovoch, kde okrem obchodu so suvenírmi či šperkami viac nie je. Alebo vás zavedú na odľahlé medicínske výskumné pracovisko. Podľa obrázkov na stenách ho vedie zaslúžilý profesor, ktorý si už potriasol ruku so snáď všetkými významými osobnosťami. Mladších kolegov láskavo vedie v ich náročnej práci, za čo sa mu oni odvďačujú úsmevom. Bohužiaľ profesora je nemožné stretnúť osobne.
 
Namiesto neho sa vás ujmú jeho podriadení. Úplne zadarmo vám zmerajú tlak a tep, opýtajú sa vás na vaše zdravotné problémy. Neuveríte, ale väčšine návštevníkov sa nájde nejaký nedostatok, úplne náhodou poľahky odstrániteľný užívaním zázračného naskrz prírodného preparátu na mieste roky vyvíjaného. Kúpou priamo tu neskutočne ušetríte.
 
Alternatívou na návšteva chrámu opradeného legendou. Na starosti vás dostane mních, ktorý po vašej spovedi zváži všetky pre a proti. Pre vašu karmu nájde záchranné riešenie v podobe zapálenia vonných tyčiniek (v Číne sa dá hovoriť aj o vonných tyčiach). Obetu možno zakúpiť priamo v chráme (veď kde inde, keď naokolo toho veľa nie je) a dá sa na to bez problémov minúť priemerný plat.
 
Pri dlhších výletoch sa pripravte na spoločný obed v pripravenej reštaurácii. Ako je v Číne zvykom budete jesť pri jednom stole, okrem ryže vo vlastnej miske iba jedlo podávané na spoločných tanieroch. Raz som sa zviezol autobusom, v ktorom cestovalo na spoločný výlet osadenstvo jedného úradu v meste. Tí, ako je bežné, namiesto toho aby hľadali reštauráciu, zadarmo navštívili jedáleň iného úradu v horskej dedine cez ktorú sme prechádzali. Ja som sa najedol spolu s nimi, za čo im ešte raz ďakujem.
 
Odporúčania
Ak neviete po čínsky nesnažte sa hovoriť po čínsky. Ak už ste v prostredí, čo neovláda vám známy cudzí jazyk radšej ukazujte dopredu napísaný text. Tým by ste nemali uraziť. Takéto a mnoho ďalších rád nájdete v knihe Lonely Planet China alebo v niektorej alternatíve z iného vydavateľstva. Neviem o tom, že by sa niekto snažil preložiť ich do slovenčiny. Navyše raz za dva-tri roky vychádza nové vydanie s aktuálnejšími informáciami. Takže odporúčam anglickú verziu. A pred cestou si pozrieť ich internet či sa neobjavila dodatočná oprava.
 
K radám o jazyku pridávam svoju obľúbenú: ak v prípade problémov niekto trvá na miestnom nezrozumiteľnom dialekte nekompromisne nasaďte čo najírečitejšiu slovenčinu. Lonely Planet China (ale aj India) je dosť hrubá kniha na to aby ste ju preštudovali celú. Ja som si tam až dodatočne prečítal, že zástupy usmievavých holičiek mávajúcich na vás z dverí maličkých kaderníctiev otvorených dlho do noci majú v skutočnosti hlavný príjem z iného remesla.
 
Inak: stretnúť v Číne chalana-kaderníka (teraz už skutočného) je úplne bežné. A celkom dosť percent mužskej časti mládeže má vlasy vyčesané a zafarbené na kikirikí.
 
Pred cestou do Ázie sa dáva očkovať a vybavuje sa cestovné poistenie. V prípade Číny si overte ako si poisťovňa predstavuje poistné plnenie. Okrem až dodatočného preplácania vašej hotovostnej platby za zdravotnícky úkon by mohol byť problém aj s akceptáciou čínskych dokumentov. Pre poisťovňu som ich zatiaľ našťastie nepotreboval, ale pre naše úrady je potrebný proces takzvanej superlegalizácie, ktorý začína už v Číne.
 
Suveníry a darčeky
Čo sa týka nákupov ak nie ste živý expert vychádzajte z toho, že to čo v obchode vidíte pravdepodobne nemá veľkú cenu. Kupujte len to čo sa vám páči. Za cenu, ktorá vám musí na naše pomery pripadať lacná. Ešte aj tak zjednať tretinovú nemusí byť problém. Ak vám zlatník ukáže desať puncov kvality zlata tak je to iba dôkaz toho, že šperk má na sebe desať puncov bez priameho súvisu s obsahom drahého kovu. Ak by hocičo aj bola starožitnosť tak ju beztak nemáte čo vyvážať.
 
Ak chcete do Číny doniesť darček nenoste čokoládu. Tá je tu lacná takže aj o tej vašej, možno prvotriednej, by si asi mysleli to isté. Pokiaľ ide o ručnú prácu tá je tu echt lacná. Navyše mnoho našich ľudových výrobkov v porovnaní s miestnymi vyzerá jednoducho. (Videl som tu zložité kraslice vyrobené nie farbením ale zfrézovaním vybraných častí škrupiny do polovice jej hrúbky.) Doniesť sem vyšívaný obrus je nezmysel. Použiteľný darček je brúsené sklo. Pravda, pokiaľ viete kde ho tu kúpiť nemusíte ho nosiť cez pol zemegule. Čo zvyčajne nesklame je niektorý alkohol typický iba pre naše končiny. Najbezpečnejšia farba pre baliaci papier je červená.
 
Veľmi použiteľný článok na tému čínska etiketa som našiel tu . Pre mňa bolo zaujímavé porovnať moju juhočínsku skúsenosť s informáciami rodáčky zo severu.
Na tému obchodných vzťahov odporúčam pozrieť aj toto .
 
Záver
Cestu do Číny určite odporúčam. Ak by ste išli s cestovkou (to sa mi ešte nestalo) neležte skoro ráno a večer na izbe. Kašlite na hromadné nákupy a únavu. Pozrite si bežný život mimo hlavnej ulice. A ak naozaj máte čas aj mimo veľkého mesta.

 
< Predchádzajúca