A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes664
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4539
mod_vvisit_counterTento mesiac17839

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Publikácia: Operácia obnovená nádej - Somálsko 1993
Napísal: Marianna KYSELOVÁ   
Piatok, 30.novembra 2007 - 20:17 hod.
Obsah článku
Publikácia: Operácia obnovená nádej - Somálsko 1993
Barreho diktatúra
Operácia obnovená nádej
Čierny jastrab zostrelený




Somálska demokratická republika (The Somali Democratic Republic) je v dôsledku dlhodobej občianskej vojny roztrieštená na niekoľko tzv. republík, Somaliland, Puntland a generálmi ovládané celky. Na čele krajiny je azylová vláda, ktorá bola ustanovená v roku 2004 s pomocou OSN.

SR nemá nadviazané diplomatické styky so Somálskom. Medzi krajinami sa neuskutočnili žiadne stykové akcie. Obchodná výmena je nulová. Berúc do úvahy pretrvávajúcu nestabilitu (región Puntland a najmä hlavné mesto Somálska - Mogadisho a jeho okolie) a enormne vysoké bezpečnostné riziká v krajine, neodporúča sa občanom SR cestovať do Somálska.

ImageČo sa týka zdravotnej situácie, dostupná základná zdravotnícka starostlivosť je napr. v meste Hargeisa (región Somaliland). V prípade závažnejšieho ochorenia je nutný letecký prevoz do niektorej zo susedných krajín s kvalitnejšou zdravotníckou starostlivosťou. Odporúča sa antimalarická prevencia a zároveň zabezpečenie plného zdravotného poistenia v renomovanej medzinárodnej poisťovni.

Somálsko je krajina výrazne poznačená dlhotrvajúcou občianskou vojnou. Hrozba teroristických útokov je značne vysoká. Rizikové oblasti: Burao, východná časť regiónu Sool a Sanaag, hlavné mesto Mogadisho a i.. Pri pobreží krajiny sú bežné prípady pirátstva. Cestná sieť je nevyhovujúcej kvality. Odporúča sa prepravovať sa v konvojoch so zabezpečeným ozbrojeným sprievodom/ochranou.

Somálsko sa zvykne spomínať ako ďalší možný cieľ vo vojne Spojených Štátov proti medzinárodnému terorizmu. Keďže centrálna vláda kontroluje len o niečo viac ako jednu časť hlavného mesta Mogadišo, na severe vládne separatistická vláda a zvyšok krajiny kontrolujú znepriatelení vojnoví magnáti a vodcovia kmeňov, americké vedenie predpokladá, že túto absenciu vládnej moci  mohla využiť teroristická organizácia al-Qa'ida a začať tu operovať. 

Súvisiace články


 
< Predchádzajúca