A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes27
mod_vvisit_counterVčera1307
mod_vvisit_counterTento týždeň5689
mod_vvisit_counterTento mesiac26288

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Quo vadis Rusko ?
Napísal: Matúš MASICA   
Utorok, 11.decembra 2007 - 13:59 hod.
Obsah článku
Quo vadis Rusko ?
Kto je Putin
Nastupujúci nacionalizmus v ruskej zahraničnej politike
Rusko a Európa
Občianska spoločnosť v Rusku
Islam a Ruská federácia
Image








I. Ekonomika ako základ


Rusko sa v súčasnosti dostáva do pomerne silnej ekonomickej pozície. Pomerne silnej pre to, že vo veľkej miere sa na raste ekonomiky podieľa najmä situácia na svetových trhoch s nerastnými surovinami, ktorými je Rusko ako geograficky obrovská krajina doslova „prepchané“. Svoju úlohu čoraz viac zohráva aj rast domácej spotreby, ktorý je síce významným faktorom, ale nie rozhodujúcim. Napríklad v júli 2007 bola cena ropy Urals 74,3 USD oproti tomu v januári toho istého roku bola cena ropy Urals 49,8 USD čo predstavuje značný nárast1.

ImageRusko sa aj vďaka svetovým cenám ropy stalo držiteľom tretích najväčších devízových rezerv na svete, čo ho v rozmere svetovej ekonomiky dostalo z pozícií dlžníka do celkom iných dimenzií. V krajine stúpla minimálna mzda, darí sa bojovať s chudobou (uvádza sa, že v období vlády Borisa Jeľcina žilo v Rusku asi 15 % obyvateľstva v pásme chudoby, čo je približne 20 mil. obyvateľov, v súčasnosti sa tento stav výrazne zlepšil, treba však pripomenúť, že za vlády Jeľcina prechádzalo Rusko zložitým spoločensko-ekonomickým vývojom, ktorý podľa niektorých autorov nie je ukončený ani v súčasnosti).

Rovnako aritmetickým radom stúpa aj príliv investícií od zahraničných investorov, aj keď v poslednej dobe by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že nastúpená politika Kremľa môže viesť k strate záujmu zo strany zahraničia, nie je to tak. Putinova politika síce smeruje k obmedzeniu prístupu zahraničného kapitálu k ruským strategickým podnikom najmä v oblasti nerastných surovín, je ale otázne, či tento krok nie je nevyhnutný pre ekonomický rozvoj a ekonomickú bezpečnosť Ruskej federácie2.

Jeľcinove reformy viedli až doslova k divokému privatizovaniu všetkého čo sa sprivatizovať dalo. Niektorí autori tieto reformy označujú ako neoliberálne, ale pre krajinu škodlivé. S nástupom Putina do prezidentskej funkcie nastal obrat. Putin sa často snaží získať pre štát späť kontrolný balík akcií v často už dávno sprivatizovaných podnikoch v strategických sektoroch a prirodzených monopoloch3.




 
< Predchádzajúca