A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes369
mod_vvisit_counterVčera830
mod_vvisit_counterTento týždeň4109
mod_vvisit_counterTento mesiac2087

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Publikácia: Taliban a produkcia ópia
Napísal: Ivan JÁGERSKÝ   
Piatok, 14.decembra 2007 - 17:57 hod.
Obsah článku
Publikácia: Taliban a produkcia ópia
Pôvod hnutia a jeho osud po 11.septembri 2001
Taliban a produkcia ópia
Farmári a bojovníci
Dimenzie boja proti produkcii narkotík







2. Taliban a produkcia ópia

Produkcia ópia v Afganistane je jedným z kľúčových komponentov v boji proti povstaleckým skupinám, ale zároveň  ostáva aj jedným z najzložitejších  problémov, ktorým treba čeliť. Tomuto problému čelí aj medzinárodné spoločenstvo, ktoré sa snaží aby vláda v Kábule mala plnú kontrolu nad svojou krajinou. Úspešná protinarkotická kampaň by okrem primárneho cieľa vytvorila aj určitú pridanú hodnotu - významne by sa narušili zdroje financovania pre skupiny mimo Afganistanu, či už v Čečensku alebo v Strednej Ázii.

ImagePodľa Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) zaznamenala produkcia ópia v roku 2006 49% nárast oproti predošlému roku. Táto úroda priniesla pestovateľom zhruba 755 miliónov USD. Pri štátnych výnosoch Afganistanu na úrovni 350 miliónov USD za rok 2006, je ópiová ekonomika hrozivý finančný zdroj mimo kontrolu štátu. Vďaka priaznivému počasiu v priebehu roku 2007 môžeme očakávať nové rekordné čísla.

Je teda v maximálnom záujme afgánskej vlády vytvoriť národnú protinarkotickú stratégiu. Tá by mala vychádzať predovšetkým z geografickej rôznorodosti krajiny. V roku 2006 sa najviac vypestovalo v južnej provincii Helmand (46%) a východnejšie v Kandaháre (8%). Inak povedané, viac ako polovica ópia sa vyprodukuje v dvoch južných provinciách. Zvyšné percentá pochádzajú zo severu, z pohraničného pásma s Tadžikistanom, Uzbekistanom a Turkmenistanom.

Distribúcia úrody silne korešponduje s oblasťami prebiehajúcich nepokojov. Podľa Regionálneho veliteľstva juh jednotiek NATO, ktoré zahrňuje práve provincie Helmand a Kandahár je táto oblasť producentom takmer 62% afgánskeho ópia a zároveň oblasťou dvoch tretín všetkých strát koaličných jednotiek v krajine. Jednoducho, ľudia zomierajú tam, kde sa darí ópiu. Rozdiel medzi relatívne pokojným severom a západom a na druhej strane nepokojným juhom a východom by mal byť zohľadnený aj pri prístupe k boju proti narkoprodukcii. Ópium je nepochybne problémom pre celú krajinu, avšak na juhu a východe je situácia vlády sťažená podstatnou hrozbou - akciami Talibanu.

Súvisiace články


 
< Predchádzajúca