A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes614
mod_vvisit_counterVčera895
mod_vvisit_counterTento týždeň4489
mod_vvisit_counterTento mesiac17789

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Analýza: Boj alžírskej vlády proti terorizmu a radikálnemu islamizmu
Napísal: Andrej VAŠČÍK   
Štvrtok, 20.decembra 2007 - 20:32 hod.
Obsah článku
Analýza: Boj alžírskej vlády proti terorizmu a radikálnemu islamizmu
2007 - Návrat alžírskej občianskej vojny ?
Vnútropolitická situácia a islamisti
Regionálna spolupráca v boji proti terorizmu
Spolupráca s Francúzskom a Stredomorím
Spolupráca S USA
Záver

Image







Po relatívne pokojnom mesiaci november došlo v Alžírsku opäť ku krvavým teroristickým atentátom. Samovražedné útoky v Alžíri z 11. 12. 2007 namierené proti inštitúciám OSN našli pomerne široký ohlas v zahraničných médiách. Spomenuté udalosti sú dôkazom, že riziko terorizmu v tejto magrebskej krajine bude naďalej pretrvávať.


Napriek decembrovým masakrom alžírska vláda uisťuje medzinárodné spoločenstvo, že nehrozí zhoršenie bezpečnostnej situácie. Alžírsky minister zahraničných vecí Mourad Medelci pre médiá vyhlásil, že situácia v Alžírsku je stabilizovaná1  

V tejto práci sa budem zaoberať predovšetkým nedávnymi udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 2007 v Alžírsku. Cieľ tejto práce je analyzovať bezpečnostnú, vnútropolitickú situáciu a úroveň medzinárodnej spolupráce Alžírskej republiky v boji proti terorizmu.

Pokiaľ ide o bezpečnostnú situáciu, tu by som sa chcel zaoberať najmä činnosťou alžírskych islamistických militantov, do akej miery je úspešná a akým spôsobom proti nim bojuje alžírska vláda.

V súvislosti s vnútropolitickou situáciou chcem analyzovať vzťah islamistických politických strán a vlády, keďže stále ostáva nezodpovedanou otázkou, či a akým spôsobom integrovať islamistov do politického života, aby došlo k zníženiu radikalizmu v politike.

V oblasti medzinárodnej spolupráce chcem zhodnotiť spoluprácu Alžírska s niektorými susednými štátmi, ktoré by mali byť kľúčovými partnermi Alžírskej republiky pri stabilizácii bezpečnostnej situácie. Zaoberať sa budem tiež spoluprácou stredomorských krajín a Francúzska s Alžírskom, čo je dôležité vzhľadom na geografickú proximitu. Je potrebné poukázať aj na aktivity USA v tejto oblasti, ktoré sa snažia pomôcť k hlbšej spolupráci Alžírska so susednými štátmi.

Na záver by som chcel všeobecne zhodnotiť súčasný stav, do akej miery alžírska vláda uspela v boji proti terorizmu, radikálnemu islamizmu  a predikovať možný vývoj bezpečnostnej situácie v budúcnosti.

Vopred by som chcel upozorniť, že arabský jazyk neovládam, používal som zdroje vo francúzštine a angličtine. Preto tu čitateľ môže nájsť prepis arabských mien a názvov v oboch spomenutých jazykoch.

Súvisiace články


 
< Predchádzajúca