A.R.E.S Analysis

Irán
Intelligence summary

Publikujte u nás

Prihláste sa






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Naši partneri

Odporúčanie priateľom

Ak sa Vám páčila naša webstránka - pošlite odkaz o nej priateľom!

Počet návštev

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes175
mod_vvisit_counterVčera888
mod_vvisit_counterTento týždeň3085
mod_vvisit_counterTento mesiac1063

Syndicate

SiteMap

Google Sitemap Generator

Publikácia: Plan Colombia - Kolumbijské drogové vojny.
Napísal: Jakub HORVÁTH   
Pondelok, 19.novembra 2007 - 15:15 hod.
Obsah článku
Publikácia: Plan Colombia - Kolumbijské drogové vojny.
Kto je nepriateľ
Kto je priateľ
Kolumbijská armáda
Plan Colombia





Kto je „nepriateľ“ ?

ImageV roku 1964 zakladá skupina revolučne naladených kolumbijských ozbrojencov pod vedením Kolumbijskej komunistickej strany guerillovú armádu  Fuerzas Armadas Revolucionarios de Colombia, ktorá sa neskôr stáva známa pod populárnou skratkou FARC. Táto revolučná ozbrojená zložka je priamym pokračovateľom ozbrojených skupín, ktoré v 50-tych rokoch, v tzv. dobe „La Violencia“ zvádzali v krajine kruté vzájomné boje.

Aj keď na začiatku tomu nič nenasvedčovalo, v priebehu desaťročí sa z FARC stala najstaršia, najväčšia a najznámejšia guerillová armáda kontinentu. Založená pôvodne s cieľom zaviesť v celej krajine marxistický model spoločnosti sa FARC v priebehu rokov preorientovala na udržanie a konktrolu dôležitých horských a mestských oblastí a namiesto ambiciózneho plánu na ovládnutie celej krajiny sa sústreďovala na obranu dôležitých mestských a horských oblastí. Namiesto celoštátnej revolúcie sa FARC sústreďuje na činnosti, ktoré by jej zabezpečili financie a umožnili ďalšie prežitie. Spolupráca s veľkými drogovými kartelmi a únosy zahraničných občanov pre výkupné sa stali nevyhnutnosťou. Vrchol svojej moci dosahuje FARC v osemdesiatych rokoch, kedy kontroluje celé územia, hospodársky aj politicky dôležité.

Vláda je bezradná a kolumbijská armáda sa vo svojej nemohúcnosti zaplieta do špinavej guerillovej vojny. Tá so sebou nesie mnoho rizík, medzi inými aj obvinenia z masakrov civilného obyvateľstva „guerillových regiónov“ a porušovania ľudských práv. FARC má svoje vlastné politické a vojenské vedenie, predstaviteľom toho prvého je Manuel Marulanda, vojenským predstaviteľom je Jorge Briceno. FARC má viacero samostatne operujúcich útvarov, ktorých celková sila je odhadovaná na cca 10 000 ozbrojencov. Operácie skupiny sa neobmedzujú len na územie Kolumbie, ekonomické, materiálne ale aj politické zázemie majú členovia FARC aj v niektorých okolitých krajinách, Venezuele, Paname a Ekvádore.

27. mája 2004 oslávila FARC svoje výročie vzniku. Aktuánym najväčším ekonomickým prínosom pre FARC je pestovanie koky a únosy, ktorých počet v posledných rokoch radikálne stúpa. Zatiaľ čo pred desiatimi rokmi sa ročne v priemere odohralo 100 únosov, v roku 2000 ich už bolo 3706. Z tohoto počtu je väčšina z pravidla vykonaná členmi FARC alebo ELN. Pokiaľ ide o obchod s narkotikami, zatiaľ čo v deväťdesiatych rokoch ešte FARC vyberala od pestovateľov koky na svojom teritóriu iba istú formu dane za ochranu, v posledných rokoch sa zdá, že priamo preniká do tohoto odvetvia a začína sa angažovať aj vo výrobe, doprave a predaji drog. FARC podnikla v posledných rokoch množstvo atentátov a bombových útokov, ktorými si pohnevala najmä mestské obyvateľstvo.
   
Rok 1965 je rokom  založenia ELN, menšieho brata FARC, ktorý má v súčasnosti zhruba 3 000 mužov v zbrani a na konte nespočetné únosy. ELN bola založená skupinou intelektuálov z miest, ktorý chceli podľa vzoru F. Castra a C. Guevaru prevziať moc v krajine. V roku 2003 prepustila vláda z väzenia Felipe Torresa, popredného predstaviteľa ELN v nádeji, že týmto krokom napomôže mierovému procesu, ale ani po roku sa situácia za vyjadnávacím stolom, nezlepšila.

Aj keď ELN v súčasnosti profituje čiastočne z drogových daní, jedným z hlavných zdrojov príjmov sú únosy, ktorých ELN ročne zpácha stovky. Hlavným cieľom sú zahraniční zamestnanci ropných společnosti. Ropný priemysel a infraštruktúra sú aj hlavnými cieľmi sabotáží a útokov ELN. Medzi obľúbené ciele patria ropovodné potrubia, stĺpy vysokého napätia a elektrické rozvodne. V posledných rokoch sa lukratívnou oblasťou stávajú aj únosy zahraničných turistov. Hlavnými oblasťami pôsobenia sú mestá a hory na severe, severovýchode, juhozápade krajiny a na hraniciach s Venezuelou. Kuba dnes poskytuje povstalcom menší objem pomoci, najmä v podobe liekov, potravína a do oblasti posiela aj politických poradcov.  

Súvisiace články


 
< Predchádzajúca